Lijst Home‎ > ‎

Het boompje - Loek Koopmans

Geplaatst 21 dec. 2011 04:07 door susan *
Het boompje waar het in dit prentenboek over gaat is een klein boompje met naalden. Het boompje klaagt daarover ´waarom heb ik toch van die stekelige naaldjes! Waarom heb ik niet, net als alle andere bomen, van die mooie zachte blaadjes!´ Het boompje wil graag héél mooi zijn, hij wil het liefst blaadjes van goud. De volgende dag is zijn wens vervuld, maar het geluk is van korte duur, want zijn gouden blaadjes worden gestolen. Dan heeft het boompje toch liever glazen blaadjes en die krijgt hij ook. Maar de wind steekt op en de blaadjes breken. ´Dan maar zachte groene blaadjes die kunnen niet breken als het waait en die kun je niet verkopen op de markt´. Maar die kunnen wel opgegeten worden en dat doet moeder geit met haar jongen dan ook. Het boompje wil uiteindelijk toch het liefst zijn eigen kleine groene naaldjes terug. Het boompje is nu gelukkig en trots op zijn naaldjes en als op een nacht een ster blijft steken tussen de takjes wordt hij een echt kerstboompje en wordt er zelfs voor hem gezongen.

Loek Koopmans heeft voor dit boek een gedicht van Friedrich Rückert (1788-1866) als uitgangspunt genomen: Vom Baümlein, das ander Blätter hat gewollt. De bekendste gedichten van Rückert zijn de Kindertotenlieder die door Gustav Mahler op muziek zijn gezet. Het oorspronkelijke gedicht eindigt met een tevreden boompje dat zijn naaldjes weer terug heeft, het kerstthema heeft Koopmans toegevoegd.
Koopmans vertelt het verhaal beeldend: ´de blaadjes sloegen tegen elkaar en dat gaf een vreselijk geluid´, ´Groene blaadjes wil ik, zachte groene blaadjes´. In de tekst is veel aandacht voor de gevoelens van het Boompje ´daar stond ons boompje weer, stijf van schrik, zo droevig, bang en hulpeloos´.
Het einde van het verhaal is ook weer het begin ervan ´En toen de moeder en de kinderen weer thuis waren bij de warme kachel en de poes, nam de moeder een boek en vertelde een verhaal. Een oud verhaal: Er was eens een boompje…´

Loek Koopmans is vooral kunstenaar en dat is te zien in dit prentenboek. In zijn aquareltechniek tovert hij schitterende kleuren te voorschijn. Het eenvoudige thema ´een boompje in het bos´ werkt hij mooi uit. Iedere bladzijde is een feestje van subtiel kleurgebruik en Koopmans speelt prachtig met het licht. De illustraties ondersteunen de tekst en laten het boompje in zijn verschillende gedaantes zien.

Het boompje
Loek Koopmans

Christofoor, 2008     € 13,50