Lijst Home‎ > ‎

Het dikke denkboek - Reynier Molenaar

Geplaatst 23 mei 2014 03:53 door susan *   [ 23 mei 2014 03:55 bijgewerkt ]

Het is opvallend dat er de afgelopen maanden verschillende boeken over filosofie voor beginners verschijnen. Na Grote gedachten van Janny van der Molen en Lieve Stine, weet jij het van Stine Jensen verscheen er in de luwte bij een kleine uitgeverij nog een jeugdboek over filosofie: Het dikke denkboek van Reynier Molenaar. Molenaar is geen beroepsfilosoof, maar een liefhebber die sinds zijn puberteit filosofieboeken leest. Hij is van mening dat opgroeiende kinderen van filosofische denkspelletjes houden en met medewerking van Norma Montulet, filosofe en neerlandica, schreef hij dit´magnus opus´. Het is een geslaagd boek geworden bomvol goed gedocumenteerde informatie en geschreven in een prettige humorvolle stijl die rust op een stevige overzichtelijke opbouw.
De inhoud richt zich op de westerse filosofie en is chronologisch geordend, van Thales van Milete die leefde van ca. 624 v. Chr. tot 545 v. Chr. tot Jean-Paul Sartre die in 1980 overleed. In elk hoofdstuk staat een vraag centraal die gekoppeld wordt aan een bekende filosoof. Het zijn vragen als ´Wat weet je?´,´Wie ben ik?´,´Wat is mooi`,´Kan iets tegelijk wel en niet? of ´Wat is vrijheid´. Bekende filosofen als Plato, Descartes, Kant, Marx en Nietzsche worden met hun ideeën aan de lezer voorgesteld, maar er zijn ook hoofdstukken waarin het draait om minder bekende filosofen zoals Bergson, Hume, Russell of Wittgenstein.
Ieder hoofdstuk begint met een korte inleiding over het onderwerp die wordt gevolgd door een blik in het leven van broer en zus Laura & Jesse. Deze twee hedendaagse pubers maken iets mee, of bespreken een onderwerp dat de auteur vervolgens gebruikt om zijn uitleg te ondersteunen en de theorie te koppelen aan het dagelijks leven van de lezer. Een ander terugkerend onderdeel is de nadere kennismaking met de filosoof. In deze stukje richt de filosoof zich rechtstreeks tot de lezer: ´Mag ik mij even voorstellen? Ook als het niet mag, doe ik het toch. Ik ben namelijk nogal eigenwijs en ik heb bovendien een ijzeren wil. Mijn naam is Arthur Schopenhauer.´
In ieder hoofdstuk zijn vragen te vinden, soms vragen waar een antwoord op te geven is, vaker filosofische vragen waarop geen goed of fout antwoord bestaat, bijvoorbeeld ´Als er niets gebeurt, is er dan wel tijd?´
Het boek is een schatkamer voor iedereen die iets over filosofie wil weten. De uitleg van de diverse theorieën is goed gestructureerd en neemt de lezer stapje voor stapje mee in het denkproces. De voorbeelden ter verduidelijking zijn goed gekozen en blijven dicht bij de belevingswereld van jongeren. In het boek is een bronvermelding opgenomen en ook een handige verklarende woordenlijst. De teksten zijn levendig en absoluut niet saai, humor is een belangrijk onderdeel van het boek. De illustraties van Sieger Zuidersma maken het geheel af; zijn kleine zwart/tekeningen zijn vaak een grappig commentaar op de tekst.

Het dikke denkboek mag in geen boekwinkel of bibliotheek ontbreken. Het is een geweldig boek voor iedereen die meer wil weten over de thema´s en grote namen uit de westerse filosofie. Het boek is ook een aanrader voor studenten die tijdens hun studie voor het eerst kennismaken met het vak filosofie. De heldere uitleg van Molenaar is dan een prettig steuntje in de rug om de vaak complexe filosofische theorieën eigen te maken.

Het dikke denkboek
Reynier Molenaar 

Blop, 2014     € 16,95