Lijst Home‎ > ‎

Het donkere paradijs - Patrick Ness

Geplaatst 13 mei 2013 02:20 door susan *   [ 14 sep. 2014 02:46 bijgewerkt ]

Patrick Ness sloot het eerste deel van de Chaos-trilogie met een hartverscheurende cliffhanger af. De lezer liet Todd met een stervende Viola in zijn armen achter, oog in oog met de vijand. Het tweede deel,
Het donkere paradijs, neemt de draad van het verhaal direct op. Burgemeester Prentiss heeft de kolonie veroverd en is nu president. Hij is in staat zijn herrie, de hoorbare gedachtestroom die alle mannen op de planeet hebben, te beheersen. De president heeft plannen met Todd, hij ziet grote mogelijkheden voor hem in zijn nieuwe maatschappij. Prentiss zet Todd aan het werk in een kamp vol Sparkels, de oorspronkelijke bewoners van de planeet. Hij moet samenwerken met Davy, de zoon van de nieuwe president. Todd doet wat hem gevraagd wordt. Hij hoopt zo het leven van Viola te redden. 
Viola bevindt zich ondertussen in een´huis van genezing´dat geleid wordt door Madame Coyle. Deze vrouw geeft leiding aan Het Antwoord, een groep mensen die onder andere met bomaanslagen de strijd aanbindt tegen de nieuwe machthebbers. 
Todd en Viola vechten tegen de mensen die hen willen manipuleren en zetten alles op alles om bij elkaar te kunnen zijn. 

Ness weet de lezer moeiteloos zijn wereld in te trekken. Hij laat de continue herrie van de mannengedachten, of het opvallende ontbreken daarvan, door het hele verhaal klinken. Daarbij worden de gedachten van Todds hond gemist, het dier kwam in het eerste deel jammerlijk aan zijn einde. Dit deel moet de lezer het doen met de beperkte gedachten van paarden.
De personages die Ness schetst zijn secuur uitgewerkt en geloofwaardig. Todd is een intelligente jongen van eenvoudige komaf. Zijn onvermogen iemand te kunnen doden speelt een belangrijke rol in het verhaal. Zijn liefde voor Viola is allesoverheersend. Viola is pittig en eigengereid. Ook zij stelt alles in het werk om Todd te vinden. Deze twee jonge mensen, die om en om hun verhaal vertellen, worden geconfronteerd met twee meesters in het manipuleren: Prentiss en Madame Coyle. Beiden houden Todd en Viola hetzelfde voor:´We zijn de keuzes die we maken´. Die keuzes zijn moeilijk: hoe ver moet Todd gaan om Viola´s leven veilig te stellen en kan geweld tot een betere samenleving leiden? Naast deze dilemma´s spelen er ook andere thema´s, zoals de rol van de oorspronkelijke bewoners van de planeet, de plaats van mannen en vrouwen in de maatschappij en de waarde van privacy. 
Patrick Ness wil de lezers laten zien dat mensen vol tegenstellingen zitten. Hij gaat daarbij ver in het tonen van geweld: van achteloos doden tot het beschrijven van martelingen. Makkelijke oplossingen geeft hij niet. Hij doet dit bewust om jongeren serieus over deze dingen te laten nadenken. Toch is zijn boodschap optimistisch: je kunt verschrikkelijke fouten maken, maar altijd weer kiezen om het beter te doen. 

Ook deze keer verdient vertaalster Ineke Lenting een groot compliment. Beter dan in het eerste deel weet ze de eigen stem van Todd ook in het Nederlands te vangen.

Dit tweede deel is nóg spannender dan het eerste deel en dat gebeurt niet vaak in een trilogie. Weer breekt Ness het verhaal af op een spannend punt. Het derde en laatste deel, Lawaai dat nooit stopt, komt dit najaar uit. 

De Chaos-trilogie behoort tot de klasse boeken die iedere jongeren gelezen móet hebben. Waarom? Omdat Ness moeilijke eigentijdse thema´s bespreekt die hij verpakt in een prachtig origineel verhaal. Het is niet voor niets dat de Chaos-trilogie is overladen met prijzen.

Het donkere paradijs
Patrick Ness (vertaald door Ineke Lenting)

Moon, 2013     € 19,95