Lijst Home‎ > ‎

Het dubbelleven van Cassiel Roadnight

Geplaatst 12 mei 2011 02:32 door susan *
´Ik kon hem zijn.
En als ik Cassiel Roadnight was, zei de gedachte, zou ik niet meer mezelf hoeven zijn, wie dat ook was.´

De zestienjarige Chap lijkt sprekend op de vermiste Cassiel Roadnight en hij besluit voortaan door het leven te gaan als deze Cassiel. Hij ziet het als een unieke kans,´een leven waar hij zo in kan stappen´ want Chaps leven ziet er niet zo rooskleurig uit, hij heeft geen huis en geen thuis, dus meldt hij zich als de lang verloren zoon.
Aanvankelijk lijkt de persoonswisseling aardig te lukken. Chap krijgt een zus en een moeder en zij stellen niet al te veel vragen. Maar een en ander wordt ingewikkeld als Chap steeds meer te weten komt over het leven van Cassiel. De vraag wat er met de vermiste Cassiel Roadnight is gebeurd dringt zich op, Chap moet op zoek naar antwoorden.

Jenny Valentine brengt in dit boek twee genres samen, het is een thriller waarin zich een plot ontrolt én het is een beschrijving van een jongen die op zoek is naar zijn identiteit. Het lukt Valentine niet om beide genres tot hun recht te laten komen. De spanning van de thriller wordt deels opgebouwd door de lezer informatie te onthouden die wel bij Chap bekend is, dat maakt een en ander ongeloofwaardig, Chap had wel eerder bepaalde verbanden kunnen vermoeden.
Van de personages komt eigenlijk alleen Chap aardig uit de verf, de overige karakters zijn oppervlakkig. De familie, politie en vrienden reageren weinig geloofwaardig, niemand vraagt door waar ´Cassiel´ dan was gedurende die twee jaar, niemand wordt boos, het lijkt of de karakters aan de oppervlakte blijven om de opbouw van de thriller niet te verstoren.
Voor Chap en zijn zielenroerselen is veel aandacht, wat mij betreft teveel. Meerdere keren laat de auteur Chap hetzelfde overpeinzen in verschillende formuleringen die precies hetzelfde zeggen, dat gaat vervelen. Het is aan Valentines vlotte verhalende stijl te danken dat het verteerbaar blijft.

Het dubbelleven van Cassiel Roadnight
Jenny Valentine
 
Moon, 2011     € 16,95