Lijst Home‎ > ‎

Het eerste nijlpaard op de maan - David Walliams

Geplaatst 21 dec. 2015 02:31 door susan *   [ 21 dec. 2015 02:31 bijgewerkt ]

David Walliams is uitgegroeid tot een populaire kinderboekenschrijver. Zijn avontuurlijke en fantasierijke boeken, die in hoge mate schatplichtig zijn aan Roald Dahl, zijn stuk voor stuk bestsellers. Naast (voor)leesboeken maakt Walliams ook prentenboeken, samen met zijn vaste illustrator Tony Ross. Het eerste nijlpaard op de maan is het tweede prentenboek van dit duo dat in het Nederlands verschijnt. Wie het vertaald heeft wordt niet vermeld.
Het is het verhaal over twee nijlpaarden die een droom delen: ze willen dolgraag het eerste nijlpaard op de maan zijn. Het eerste nijlpaard is Hercules Leopold-Saksen III en stinkend rijk. Hij pakt het groots aan: hij laat zich een ruimtepak aanmeten, hij bouwt een gigantisch ruimtevaartcentrum en hij laat zelfs alvast een standbeeld maken met de tekst ´Hercules het eerste nijlpaard op de maan´.
Bij het tweede nijlpaard, Sheila, gaat het anders. Zij woont in de jungle en daar haalt ze haar vrienden over met haar droom mee te gaan. Zij bouwen voor Sheila een raket die de naam ´Durf te dromen´ krijgt. De eerste lancering van deze raket mislukt, maar een tweede poging verloopt succesvol. Als Sheila bijna bij de maan is slaat echter het noodlot toe. Toch landt ze op de maan, maar of Sheila ook de eerste is...

De humor die het werk van Walliams en Ross zo kenmerkt is volop aanwezig in het prentenboek. Het voordeel van een prentenboek is dat Ross nu eens lekker kan uitpakken. Op een aantal pagina´s zet hij de beide nijlpaarden in hun eigen omgeving letterlijk naast elkaar. Het zijn veelzeggende beelden. Nijlpaard Hercules, doelgericht want hij kijkt altijd op naar de maan, is totaal gefocust op zijn taak. Daar tegenover staat de dromerige Sheila die een beetje lijkt aan te rommelen. De meeste aandacht in het boek gaat uit naar haar. Sheila weet haar vrienden enthousiast te maken en die gaan voor haar aan de slag. Dat levert mooie plaatje op, waarvan de poepverzamelende struisvogel kinderen waarschijnlijk het meest zal aanspreken. Ook het ruimtepak van Sheila is het vermelden waard. Waar Hercules een echt ruimtepak heeft met helm en zuurstoffles, heeft Sheila zich gekleed in een geïmproviseerde jungleversie samengesteld uit kokosnoten en riet.
Dialogen worden in het boek weergeven in tekstballonnen. De grootte van de letters geven het volume van de spreektoon aan. De letters benadrukken ook de acties van de hoofdpersonen: als Sheila keihard op de grond knalt geeft de grootte van de letters aan hoe pijnlijk dat is en als er een scheet gelaten wordt dan is het reukspoor zichtbaar gemaakt in een lange rij toepasselijke letters. 
Sheila is uiteindelijk de heldin en de arrogante Hercules heeft letterlijk het nakijken. Ook in zijn prentenboeken blijft Walliams trouw aan zijn gewoonte om stevig af te rekenen met minder sympathieke personages.
In het prentenboek is meer te zien dan de twee nijlpaarden, bijvoorbeeld twee stekelvarkentjes die zichzelf de leukste dieren in het boek vinden (en daar valt wat voor te zeggen). 

Het eerste nijlpaard op de maan is een vermakelijk prentenboek waarin dromers het winnen van planners en waar (tot vermaak van menig kind) het belang van een berg poep of het laten van een scheet niet onderschat moet worden.

Het eerste nijlpaard op de maan 
David Walliams (tekst) en Tony Ross (illustraties)


Clavis, 2015     € 16,95 Andere boeken van David Walliams op kinderboekenpraatjes:
Joe Biljoen
Broodje rat