Lijst Home‎ > ‎

Het eiland - Marije Tolman en Ronald Tolman

Geplaatst 15 mei 2012 02:30 door susan *   [ 15 mei 2012 02:34 bijgewerkt ]
In 2009 brachten vader en dochter Tolman, beide kunstenaars, het prentenboek De boomhut uit. Een boek vol prachtige illustraties die woordloos de belevenissen van een ijsbeer in een boomhut op een tropisch eiland in beeld brachten. Dit boek werd met prijzen overladen. 
In maart 2012 kwam het langverwachte vervolg: Het eiland. Weer werkten vader en dochter samen: Ronald Tolman maakte sculpturen van met touw aan elkaar geknoopte takjes die hij vervolgens in brons goot. Deze sculpturen waren de inspiratiebron voor de bouwwerken die de lezer ziet op de eilanden in het boek. De eilanden worden bezocht en bewoond door diverse dieren die door Marije Tolman zijn getekend. 

Op de eerste illustratie is de zee te zien met daarboven een grote wolk. Op de volgende pagina zien we een ijsbeer met een touwladder uit de wolk komen en weer een pagina verder blijkt hij op een eiland tussen de papegaaiduikers te staan. Aan de horizon ziet de lezer een merkwaardig object uit zee oprijzen. De ijsbeer zwemt er naar toe en omringt door allerlei dieren vermaakt hij zich enige tijd met het looprad op het eiland. Dan duiktt hij de zee weer in om met andere dieren naar andere eilanden te zwemmen. Uiteindelijk komt hij alleen aan bij een eiland met, alweer, een bijzonder gebouw daarop. Daar treft hij een wasbeer die viool speelt. Op de laatste prent is het nacht, dicht bij elkaar zitten de wasbeer en de ijsbeer op een leeg eiland en kijken naar de sterren. 
 
Als kunstuiting zijn de illustraties stuk voor stuk prachtig. Zo lijkt er weinig te zien op de eerste illustratie, maar dat is zeker niet het geval als je langer kijkt. Het blauw van de zee leeft, aan de horizon tekent zich vaag een silhouet van de bewoonde wereld af, er zijn vogels in de lucht en de witte wolk boven de zee ziet er bijzonder uit; deze is in een andere stijl getekend en wordt daardoor spannend. 
Het kleurgebruik wisselt sterk: van blauwe zeepagina´s naar een oranje/ rode namiddag, van een grijs/blauwe zee naar een warme geel eiland. Altijd zijn de kleuren levendig. Ook de composities zijn bijzonder, bijvoorbeeld op de illustratie waar een groot grijs/blauw vak rechtsboven een bescheiden bruine horizon krijgt, een witte streep daarboven en een flamingo die overvliegt. Deze illustratie vertelt niet echt een verhaal, er wordt hier eerder een gevoel opgeroepen. 

Nu is het de vraag of deze kunstuiting ook een aantrekkelijk prentenboek is. In vergelijking met De boomhut hebben de Tolmans het de voorlezer nog moeilijker gemaakt. Er is slechts een summiere verhaallijn: de ijsbeer doet verschillende eilanden aan en meereizende dieren blijven een voor een achter op een van de eilanden. Meer houvast krijgt de lezer niet. Misschien is dat ook niet nodig en is het genoeg om samen weg te dromen bij de veertien prachtige illustraties. 

Het eiland
Marije en Ronald Tolman
 
Lemniscaat, 2012     € 14,95