Lijst Home‎ > ‎

Het gat - Øyvind Torseter

Geplaatst 19 aug. 2016 02:43 door susan *   [ 19 aug. 2016 02:44 bijgewerkt ]

Een groot kartonnen boek met een gat erin, dat valt direct op. Onder het gat staat een pentekening van een rechtop lopend mensachtig figuur met een bijzonder hoofd.
Als we het boek openslaan zien we een pentekening van een leeg huis. Er is een deur, een keukenblok, er hangt een klein schilderijtje en in de muur zit een gat. Dan gaat de buitendeur open en wandelt de figuur van de kaft de kamer binnen met verhuisdozen. Hij zet de dozen neer, pakt er een koekenpan uit en bakt een eitje. Ineens ziet hij het gat en stelt een onderzoek in.
Het gat in de muur verplaatst zich echter en onze hoofdpersoon struikelt er zelfs over als het zich opeens op de grond bevindt. Hij belt een hulpdienst. Zij kunnen niet komen kijken en vragen of de beller het gat niet even langs kan komen brengen. Na een wilde jacht vangt de hoofdpersoon het gat in een doos en gaat op weg. 

De Noorse illustrator Øyvind Torseter maakte acht eigen prentenboeken en illustreert daarnaast het werk van anderen. Hij is veelvuldig bekroond en was een van de genomineerden voor de Hans Christiaan Andersen Prijs. Torseter wilde een echt fysiek boek maken en ging aan de slag met schetsboeken waarin hij een gat had gemaakt. Eerst werkte hij voor de hand liggende ideeën uit en na een tijdje werden zijn vondsten vreemder en interessanter.
Het is Torseter goed gelukt een boek te maken dat alleen werkt als je het in je handen houdt, want een echt gat geeft een heel andere beleving dan een getekend rondje. Het verhaal is grappig en licht filosofisch. De lezer kan fantaseren waar het gat dat overal opduikt voor staat; een gat dat er ook is als je er geen aandacht aan besteedt, maar allesoverheersend wordt zodra je het ziet.

Torseter vertelt het verhaal hoofdzakelijk in beeld: pentekeningen met hier en daar een steunkleur. De dozen zijn bijvoorbeeld bruin, in de woonomgeving duikt de kleur blauw op en de stad wordt gedomineerd door helgeel. Door te spelen met het perspectief lijkt het gat zich daadwerkelijk te verplaatsen, wat natuurlijk niet kan want het zit muurvast in het midden van het boek.
Omdat het boek nauwelijks tekst heeft geeft Torseter de lezer alle ruimte het verhaal zelf in te vullen. Het boek is daarom geschikt voor een brede doelgroep. Het gat zal veel kinderen intrigeren, het komt immers niet vaak voor dat je dwars door een boek heen kunt kijken en er op iedere pagina een echt gaatje zit.

De Paletjury heeft Het gat bekroond met een Zilveren Palet, de prijs voor het beste geïllustreerde boek van een buitenlandse illustrator. In het juryrapport schrijven zij: ´De tekenaar drukt zich bewust ietwat stoethaspelig uit, zijn lijnen zijn een beetje lullig bijna. Daarmee relativeert hij de absurditeit van een obsessie. Al met al een relativerend boek. Scandinavisch relativerend! Een prachtig, consequent geheel.´

Het gat is een bijzonder origineel, prachtig uitgegeven prentenboek met een interessant uitgangspunt.

Het gat
Øyvind Torseter 

De Harmonie, 2015     € 19,90