Lijst Home‎ > ‎

Het geheim van de hulpsinterklaas - Anna van Praag

Geplaatst 11 nov. 2011 05:28 door susan *   [ 11 nov. 2011 05:30 bijgewerkt ]
Geheimen en Sinterklaas dat past goed bij elkaar. Het geheim van de hulpsinterklaas is een verhaal dat draait om grote en kleine geheimen. De leden van ´De bende van Drie´, Massimo, Oxa en Lucas spelen samen, lossen problemen met elkaar op en weten een geheim te bewaren. Gelukkig maar, want ze gaan heel ver in hun poging het Sinterklaasfeest op school door te laten gaan: ze sluipen´s avonds de afgesloten school in om de directrice, juf Dolores, eens goed duidelijk te maken dat ze niet zomaar kan besluiten het Sinterklaasfeest niet door te laten gaan.
Juf Dolores reageert woedend als ze de volgende morgen op haar stoel een mijter vindt ´gestolen van de kleuters´ en een briefje ´Denk aan Sinterklaas´. Alles lijkt verloren, maar toch verschijnt er op 5 december een hulpsinterklaas op school, wie is hij?
Niet alleen de hulpsinterklaas probeert iets verborgen te houden, ook Lucas heeft een geheim. Hij wil er wel over praten, maar hij durft niet.

De serie boeken ´Het geheim van…´ wordt al sinds 2002 uitgegeven en heeft een succesformule: men neme een bekende kinderboekenschrijver, laat hem (of haar natuurlijk) een verhaal schrijven met een geheim daarin verwerkt, maak het niet langer dan zo´n tachtig bladzijden en laat ieder deel van de serie illustreren door Saskia Halfmouw.
Dit boek wijkt niet af van deze formuleaanpak en is goed uit het lab gekomen. Anna van Praag weet een spannend verhaal op te bouwen, waarin ze de twee geheimen mooi met elkaar verweeft. Het plannen maken van de bende van drie en de gewaagde uitvoering daarvan houdt de spanning vast. Het geheim van Lucas is emotioneler, als lezer heb je met hem te doen en je wilt hem af en toe wel toeschreeuwen: ´Zeg nou wat je dwars zit!´
Van Praag schrijft in een lekkere vlotte stijl: korte zinnen, veel dialoog en af en toe een mooie sfeerbeschrijving. De verlaten school is als ´een schoolmuseum waar alle kinderen zijn overleden´ volgens Lucas, maar Oxa, die helemaal hoteldebotel van de Harry Potter is, ziet er een spookschool in met een ´geest van de afdeling´ natuurlijk.

Saskia Halfmouw krijgt volop de ruimte het verhaal te voorzien van illustraties. Zij geeft de drie hoofdpersonen letterlijk hun gezicht en ze slaagt er goed in die gezichten allerlei emoties te laten uitdrukken. Daarmee ondersteunen de tekeningen de tekst en dit maakt het boek extra toegankelijk voor beginnende lezers of voor lezers die niet houden van een dik of moeilijk boek.

Het geheim van de hulpsinterklaas
is een lekker zelfleesboek voor kinderen vanaf een jaar of acht, die al het nodige weten van de geheimen van Sinterklaas en zijn hulpsinterklazen!

Het geheim van de hulpsinterklaas
Anna van Praag
 
Leopold, 2009    € 7,95