Lijst Home‎ > ‎

Het geheim van held nummer zes - Anna Woltz

Geplaatst 6 sep. 2011 03:31 door susan *
De bijdrage van Anna Woltz aan de Kinderboekenweek is Het geheim van held nummer zes, het 39e deel uit de geheimenreeks die uitgegeven wordt door uitgeverij Leopold. Voor deze reeks schrijven veel Nederlandse auteurs over allerlei onderwerpen. De boeken zijn niet te dik, altijd geïllustreerd door Saskia Halfmouw en zoals de titel al doet vermoeden draait het verhaal altijd om een geheim.

In dit boek heeft de tienjarige Flint een geheim. Hij is de helft van een tweeling en zijn zusje Fieke staat vaak in de schijnwerpers omdat ze met haar paard Zorro veel prijzen weet te winnen. Hun ouders vinden dit prachtig en het gezin draait om de prestaties van Fieke en Zorro. Flint heeft het niet zo met het paardenwereldje en hij heeft er moeite mee dat Fieke zoveel aandacht krijgt.
Op een dag in de vakantie belt een onbekende man aan. Hij feliciteert de ouders van Flint met hun bijzondere zoon ´een echte winnaar´ en hij nodigt Flint uit met hem mee te gaan. Voor Flint beseft wat er gebeurt zwaaien zijn ouders hem enthousiast uit en gaat hij mee met deze vreemde meneer.
Flint komt terecht op een wonderlijke plek en maakt daar kennis met andere kinderen die eveneens geselecteerd zijn, hij is ´nummer zes´.
Flint krijgt dagelijks spannende lessen en leert ongebruikelijke dingen, zoals hijskranen beklimmen en honden temmen.
Hij kan het goed vinden met de andere kinderen, vooral met nummer zeven Guusje. Maar onzekerheid knaagt aan Flint en Guusje: kunnen zij de opdrachten die ze dagelijks krijgen wel aan, waarom zijn ze op deze plek en waarom verdwijnen er regelmatig kinderen?

Ook in een relatief kort verhaal zien we het vakmanschap van Anna Woltz. Net als in haar laatste boek schetst Woltz ook nu geloofwaardige personen die geen karikaturen zijn. Haar stijl leest nog altijd lekker weg en haar dialogen zijn levendig. Het verhaal wordt chronologisch verteld en ze weet de spanning erin te houden, ze leidt de lezer uiteindelijk naar het verwachte happy end, maar doet dit met een omweg. Het enige zwakke punt in het verhaal is dat Flint geen vragen stelt aan de volwassenen om zich heen, dat is niet erg geloofwaardig en had een betere uitwerking verdient.

De zwart/wit tekening van Saskia Halfmouw sluiten mooi aan bij het verhaal en laten duidelijk zien hoe Flint en de anderen zich voelen. Zoals gebruikelijk in deze reeks onthult Anna Woltz aan het einde van het boek een eigen geheim en de illustratie daarbij laat een onverwachte kant van de schrijfster zien.

Het geheim van held nummer zes
Anna Woltz (tekst) en Saskia Halfmouw (ill)
Leopold, 2011     € 6,95