Lijst Home‎ > ‎

Het gouden ei

Geplaatst 14 apr. 2011 02:32 door susan *
Het gouden ei
is een Reuzeluxe Gouden Boekje met een grappig paas/voorjaarsverhaal.

Een konijn vindt een ei en vraagt zich af wat er in kan zitten. Zit er misschien een jongetje in of een olifant? Hij probeert het ei op verschillende manieren open te breken: ´Hij schopte voorzichtig tegen het ei. Toen sprong hij er bovenop. Hij bekogelde het ei met noten (…) Hij rolde het ei van de heuvel, maar het brak niet. Wat er in het ei zat, kwam er niet uit.´
Na al dat harde werken valt het konijn in slaap. En dan komt het ei uit ´daar was een geel kuiken´ . Het kuiken ziet het slapende konijn en vraagt zich af hoe hij het wakker kan krijgen: ´Hij schopte voorzichtig tegen het konijn. Toen sprong hij er boven op. Hij gooide een steentje naar het konijn. En rolde hem van een heuvel´. Eindelijk wordt het konijn wakker en vraagt zich af waar het ei is gebleven en waar dat gele kuiken vandaan komt.

Het voorjaar spat echt van de platen af. Op ieder bladzijde staan voorjaarsbloemen die een groot wit ei omringen. In dat witte ei speelt het verhaal zich af. De illustraties zijn in die heerlijke vijftiger jaren stijl die we vaak zien bij een gouden boekje. De illustraties zijn ook grappig, vooral de pagina waar het konijn bedenkt wat er allemaal wel niet in het ei kan zitten.
De tekst is summier, maar met humor. Het einde van het verhaal is warm en mooi. Fijn boek!

Een gouden ei
Margareth Wise Brown (tekst) en Leonard Weisgard (ill)
 
Rubinstein, 2010     € 9,95