Lijst Home‎ > ‎

Het grote boek van het Sinterklaasjournaal - Ajé Boschhuizen

Geplaatst 16 nov. 2016 02:35 door susan *   [ 16 nov. 2016 02:35 bijgewerkt ]


Het Sinterklaasjournaal is niet meer weg te denken uit de Nederlandse sinterklaastraditie. Al vijftien jaar wordt het programma in de sinterklaastijd uitgezonden en volgen talloze kinderen de belevenissen van de Sint en zijn pieten. Bedenker, scenarioschrijver en eindredacteur van het Sinterklaasjournaal Ajé Boschhuizen bracht in 2013 Het grote Sinterklaasjournaal voorleesboek uit met vijftig korte verhalen gebaseerd op de rijke geschiedenis van het Sinterklaasjournaal. Dit jaar is een herziene editie uitgekomen: Het grote boek van het Sinterklaasjournaal.
De vernieuwende versie bevat dezelfde inhoud als zijn voorganger, aangevuld met enkele nieuwe verhalen die teruggrijpen op de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal uit 2014. Zo lezen we hoe het hoofd bijzaken Jan Salie door Opapiet wordt opgeleid tot Piet Lut, maakt juf Chantal haar opwachting in het pietenhuis om een nachtje te komen slapen en ook weerman Jan Boerenfluitjes uit het Drentse plaatsje Bazelen is van de partij.
Het boek staat vol fijne verhalen met vrolijke, grappige en vaak originele verwikkelingen en in tegenstelling tot het televisiejournaal worden de meeste problemen binnen een paar bladzijden opgelost. Een enkele keer is een probleem echter zo ingewikkeld dat het meerdere keren besproken wordt, bijvoorbeeld hoe Huispiet erachter wil komen hoeveel Pieten Sinterklaas nou precies heeft. Ook zijn er mensen die meer dan een keer aan het woord komen, Meneer Zanik bijvoorbeeld heeft steeds problemen met zijn cadeautjes en uitvinder Titus Tillema bespreekt verschillende ´handige´ sinterklaasuitvindingen. In de verhalen spelen de vertrouwde Pieten een hoofdrol, maar ook kinderen die nooit naar het Sinterklaasjournaal kijken zullen de verhalen goed kunnen volgen.
Ajé Boschhuizen schrijft vlot en de verhalen lezen lekker voor. Regelmatig duiken er woordgrapjes op die knipogen naar de voorlezer. Zo blijkt Jantje van Leiden een ijverig ventje, heet de makelaar Ton Overwaarde en liggen er in het Utrechtse plaatsje Bovenwater onbeheerde pakjes op de Meester Eventjesweg.
Opvallend in deze herziene uitgave zijn de aanpaste illustraties. De Pieten zijn allemaal een tintje lichter geworden en er is een clownpiet toegevoegd, die overigens in de verhalen geen rol speelt. De zwarte Pieten in de rebusgedichten zijn witte Pieten geworden en het woordje
´knecht´ is bij de openingsillustratie vervallen.

Het grote boek van het Sinterklaasjournaal is een heerlijk voorleesboek vol met originele en grappige verhalen.

Het grote boek van het Sinterklaasjournaal
Ajé Boschhuizen

Podium, 2016     € 15,00