Lijst Home‎ > ‎

Het grote boek van Klein-Mannetje - Max Velthuijs

Geplaatst 6 apr. 2015 03:47 door susan *   [ 6 apr. 2015 03:47 bijgewerkt ]

De jaarlijkse kikkertiendaagse ligt alweer achter ons, maar Max Velthuijs (1923-2005) heeft dit evenement niet nodig om met zijn prachtige prentenboeken volop in de belangstelling te blijven staan. Een van zijn bekendste figuren is de beminnelijke Kikker, die in uiterlijk en karakter veel op zijn schepper lijkt. Kikker was er niet opeens, hij werd als personage geboren in het prentenboek Klein-Mannetje heeft geen huis en werd volwassen in de twee prentenboeken van Klein-Mannetje die daarop volgden. Uiteindelijk smelten Klein-Mannetje en de ruwe versie van Kikker samen tot de vriendelijke Kikker die nu de hoofdrol speelt in menig prentenboek.

Velthuijs maakte drie prentenboeken over Klein-Mannetje die nu gebundeld zijn in Het grote boek van Klein-Mannetje.
In 1983 verscheen het eerste verhaal: Klein-Mannetje heeft geen huis. Klein-Mannetje moet op zoek naar een ander huis als zijn schoenendoos na drie dagen regen instort. Hij krijgt van diverse dieren tips voor een nieuwe behuizing, maar dat loopt allemaal op niets uit. Als hij een klein vrouwtje ontmoet komt alles goed.
In Klein-Mannetje vindt het geluk (1985) vindt Klein-Mannetje een klavertjevier. Hij weet zeker dat hij nu het geluk in handen heeft. En inderdaad lopen allerlei rampen die hem overkomen goed af. Velthuijs kreeg voor dit boek in 1986 een Gouden Penseel.
In Klein-Mannetje helpt een vriend (1986) speelt Kikker al bijna de hoofdrol. Kikker vindt een fles met een briefje als hij gaat zwemmen.´Help, help´ staat erop. Kikker en Klein-Mannetje zoeken uit wie er hulp nodig heeft en regelen een reddingsactie.

De drie prentenboeken over Klein-Mannetje zijn fijne voorleesboeken waarin de kwaliteiten van Max Velthuijs volop zichtbaar zijn. De illustraties zijn prachtig met hun mooie levendige kleuren en dieren die geloofwaardig menselijke activiteiten tonen zoals viool spelen of schaken. Velthuijs experimenteert hier nog met het inkaderen van zijn illustraties, een vorm die hij in de kikkerboeken veelvuldig toepast.
In de drie Klein-Mannetjeboeken zien we Kikker steeds wat veranderen tot hij uiteindelijk zijn definitieve vorm krijgt. Velthuijs probeert bijvoorbeeld verschillende voeten uit en tekent hem met en zonder zijn gestreepte broek. In de oorspronkelijke uitgave van Klein- Mannetje heeft geen huis is er nog sprake van ´de kikker´. Pas in Klein-Mannetje helpt een vriend is kikker een eigennaam geworden, die dan nog niet met een hoofdletter geschreven wordt. In de bloemlezing is Kikker beroofd van zijn aanvankelijke onbekendheid en wordt hij in alle verhalen direct aangeduid als Kikker, mét hoofdletter.
De teksten van Velthuijs zijn sober en effectief. Hij geeft genoeg woorden om het verhaal goed te kunnen volgen en schrapt wat overbodig is. Het levert mooie verhalen op waarin de moraal van het verhaal niet al te opzichtig is. Velthuijs wil desalniettemin de lezer wel wat meegeven, bijvoorbeeld de les dat een mens het geluk in zichzelf moet zoeken.

Het grote boek van Klein-Mannetje is een prachtige uitgave met drie mooie verhalen die na dertig jaar niets aan schoonheid hebben ingeboet. Het maakt maar weer eens duidelijk dat Max Velthuijs in 2004 volkomen terecht de hoogste internationale onderscheiding voor kinderboekenmakers ten deel viel: de Hans Christian Andersen prijs.

Het grote boek van Klein-Mannetje
Max Velthuijs


De Vier Windstreken, 2015     € 18,95

Andere boeken van Max Velthuijs op kinderboekenpraatjes: