Lijst Home‎ > ‎

Het grote heldenboek

Geplaatst 10 okt. 2011 00:54 door susan *
Uitgeverij Callenbach heeft als bijdrage voor De Kinderboekenweek gekozen voor een klassiek verhalenboek, gevuld met verhalen over kinderen en dieren die helden zijn of worden. De verhalen zijn, volgens de uitgever, geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar, maar dat geldt zeker niet voor alle verhalen.
Voor de jongsten zijn vooral de verhalen van Anja Elshout leuk, verhalen met een knipoog naar de sprookjes en fabels. Zo worden Koekoek en Nachtegaal buren, maar ze liggen elkaar niet en moet Rooie Roel voor zonsondergang een dappere daad verichten om ridder te kunnen worden.
Voor de wat oudere kinderen zijn de verhalen waarin een leeftijdsgenoot zich heldhaftig toont. Bijvoorbeeld in een verhaal van Helga Warmels waar een meisje met een kinderontvoerder afrekent. Ook in een ander verhaal neemt een kind het op tegen een boef.
Sjoerd, de hoofdpersoon in een verhaal van Nelleke Scherpbier, is een ander soort held, hij overwint zichzelf als hij zijn onrust weet te bedwingen en beter gaat opletten in de klas.

Het boek is geïllustreerd door Kristel Steenbergen. Elk verhaal heeft een illustratie die een belangrijke scène uit het verhaal laat zien. Een leuke illustratie is die van de verwaande kip Kippie die met haar knapzak en een nieuwe naam (Amalia Ariane Alexia) de wijde wereld in trekt.

Het thema van de Kinderboekenweek, Superhelden, leidt al snel tot verhalen met een moraal, zeker als geschreven wordt over de heldenmoed die nodig is om eigen angsten te overwinnen. Daar is niets mis mee, veel kinderen zullen dit graag lezen. Maar het kan wel heftig zijn, zoals in het verhaal over Yara die meer oog heeft voor een begeerd voetbalplaatje dan voor haar veiligheid en die van haar zusje. Als een ontvoerder haar zusje te pakken krijgt wordt ze verscheurd door schuldgevoel: ´het is háár schuld dat dit gebeurt. Zij had niets tegen de man moeten zeggen. Zij had gewoon door moeten lopen.(…) Haar schuld, dit is háár schuld´. Natuurlijk loopt het wel goed af.
Met Sjoerd, die altijd zo onrustig is in de klas, had ik wel te doen, ook al lukt het hem om rustiger te worden. Ik vraag me  af wat de onderliggende boodschap van dit verhaal is, er zijn kinderen die er niets aan kunnen doen altijd de ´onruststoker´ te zijn en dit verhaal zou hen het gevoel kunnen geven dat het hun eigen schuld is dat er steeds dingen mis gaan.

Het grote heldenboek
Diverse auteurs
 
Callenbach, 2011     € 4,95