Lijst Home‎ > ‎

Het grote Pim en Pom voorleesboek met illustraties van Fiep Westendorp

Geplaatst 8 jan. 2018 05:12 door susan *   [ 8 jan. 2018 05:30 bijgewerkt ]

Pim en Pom worden dit jaar vijftig. Ze zagen het levenslicht in 1958 op de kinderpagina van Het Parool. Mies Bouhuys schreef de verhaaltjes en Fiep Westendorp maakte de tekeningen. De katten werden populair en de krantenstukjes werden al snel ook in boekvorm uitgegeven.
    Bij het archiveren van Fiep Westendorps werk werden zakken vol nooit gepubliceerde tekeningen van het kattenduo gevonden en dit leidde tot een nieuw Pim en Pomboek in 2004, Pim en Pom blijven vriendjes, eveneens geschreven door Mies Bouhuys. In 2008 startte een succesvolle animatieserie over de avontuurlijke katten; Het grote Pim en Pom voorleesboek is daarop gebaseerd. 
    De karakters die Bouhuys aan de katten gaf wordt in ere gehouden, maar haar vertelstijl past niet meer bij deze tijd. Fiona van Heemstra en Tinque Dongelmans schreven nieuwe teksten. Het zijn fijne goed geschreven voorleesverhalen geworden waarin hier en daar een moeilijk woord niet wordt geschuwd. De karakters van de katten komen goed naar voren zonder dit uitdrukkelijk te benoemen. Pim, de kat met de streepjes, is dapperder en impulsiever dan Pom. Hij daagt Pom vaak uit iets te doen wat hij eigenlijk niet durft, of niet wil of niet kan. Pom is wel slimmer dan Pim. Dit verschil in karakter werkt goed in de verhalen en geeft volop gelegenheid voor herkenning en identificatie.
    Ook de avonturen van de katten sluiten goed aan bij de belevingswereld van jonge kinderen. Zo is Pim jaloers op Pom omdat hij ziek is en lekkerder eten krijgt, krijgen de poezen te maken met een vervelende oppas, is Pom op zijn beurt jaloers als Pim met een ander speelt en als ze ergens op bezoek komen weten ze niet hoe ze zich moeten gedragen. 
    Pim en Pom doen allerlei dingen die echte katten onmogelijk kunnen, zoals schilderen, een tent opzetten of een auto besturen. Toch blijven ze als katten geloofwaardig, onder andere omdat ze vanuit hun katse beleving naar de wereld kijken, ze vinden dingen vreemd die voor kinderen heel normaal zijn. Ze weten bijvoorbeeld niet waarom de vrouw stokjes tegen elkaar laat tikken en ze denken dat het rode ding dat uit de breinaalden te voorschijn komt een poesje is (waar ze prompt verliefd op worden). De katten doen ook graag wat alle katten graag doen: lang slapen in een fijn mandje, veel en lekker eten ( bij voorkeur sardientjes) en af en toe op avontuur.
    De tekeningen van Fiep, die kleine veranderingen hebben ondergaan, blijven geweldig. Het is zo knap hoe zij met weinig middelen zo veel kan uitdrukken. Ook in de tekeningen blijven Pim en Pom echte katten, zelfs als ze schrijven of dansen. De prachtige vormgeving van het boek, waar net als in de animatieserie speels met kleurvlakken wordt gewerkt, laten de tekeningen van Fiep goed tot hun recht komen. 
    Kinderen kunnen met dit voorleesboek op een leuke manier  de animatiefilmpjes opnieuw beleven. Voor heel jonge kinderen die niet bekend zijn met Pim en Pom zullen de verhaaltjes aan de lange kant zijn. Soms is ook de verhaalstructuur ingewikkeld, vooral als er een verhaal binnen een verhaal wordt verteld.

Het grote Pim en Pom voorleesboek is in deze versie weer even aantrekkelijk als vijftig jaar geleden en heel fijn om voor te lezen.

Het grote Pim en Pom voorleesboek
Fiona van Heemstra en Tinque Dongelmans (tekst) met illustraties van Fiep Westendorp 

Querido, 2017     € 15,00