Lijst Home‎ > ‎

Het grote Poepconcours - Guido van Genechten

Geplaatst 10 sep. 2012 02:25 door susan *

De Belgische Guido van Genechten (1957) heeft al heel wat succesvolle prentenboeken op zijn naam. Voor zijn nieuwste boek koos hij een geliefd peuter- en kleuterthema: poep. Jonge kinderen vinden poep spannend. Over het algemeen spreek je immers niet over poep in het openbaar, maar toch is het niet echt een verboden onderwerp. Bovendien is poep en pies een belangrijk dingetje in het peuterleven als de zindelijkheidstraining begint. 
Aan poep valt nog heel wat te ontdekken: drollen hebben verschillende vormen en ieder dier heeft zijn eigen specialiteit van kleine keutel tot vette flats. Van Genechten verwerkt het allemaal in zijn boek over een koning die openlijk over poep spreekt en de drol tot kunst verheft. Natuur en cultuur komen samen in zijn oproep het mooiste ´kakkunstwerkje´ ooit te leveren.

Koning Keutel de Eerste geeft zijn minister van Binnenlandse Poepaangelegenheden opdracht het jaarlijkse poepconcours te organiseren. Op de grote dag laten de dieren hun fraaiste poepproducten zien die ze zo mooi mogelijk presenteren. Juffrouw Koe stopt haar koeienvlaai in een stevige taartdoos, meneer Konijn maakt een heuse toren met zijn keutels, Hond kiest voor´Drolletjes op rolletjes´, Paard en Varken leveren een gezamenlijk kunststuk in en Meeuw laat een sterk staaltje ´actiekakken´ zien. Op het allerlaatste moment blijkt er nog een deelnemer te zijn met een piepklein keutelkunstwerkje.
Alle deelnemers aan de strijd en hun inzendingen zijn in het groot uitgegeven prentenboek goed te zien: koning Keutel op zijn kakstoel, deftige meneer Konijn in zijn ruitjespak, een trots olifantje met een enorme drol op een roltafel en natuurlijk de winnende inzending. De illustraties zijn kleurig en met veel details.

Ik ben dol op poepboeken en het plezier dat ze geven bij het voorlezen. In het genre is dit een van de beste. Een keurige koning met een keurige bediende en een keurige minister die een ordelijke wedstrijd organiseren die door de deelnemers heel serieus genomen wordt. Het zou een saai boek zijn als deze degelijkheid niet in het licht stond van dat wonderlijke product: poep. Het taalgebruik is rijk en gevarieerd, het verhaal wordt nergens plat. Het is juist de combinatie tussen de bloemrijke mooie zinnen en het gewaagde onderwerp dat het geheel zo vermakelijk maakt.
Het grote poepconcours is een wedstrijd die de voorlezer vaak met zijn publiek zal herbeleven, tot vermaak van beiden.

Het grote Poepconcours
Guido van Genechten 

Clavis, 2012     €15,95