Lijst Home‎ > ‎

Het grote Sinterklaasjournaal voorleesboek - Ajé Boschhuizen

Geplaatst 21 nov. 2013 05:26 door susan *   [ 21 nov. 2013 05:27 bijgewerkt ]

Het Sinterklaasjournaal is niet meer weg te denken uit de Nederlandse sinterklaastraditie. Bedenker, scenarioschrijver en eindredacteur van het Sinterklaasjournaal, Ajé Boschhuizen, komt de kinderen tegemoet die er maar geen genoeg van kunnen krijgen, want nu is er Het grote Sinterklaasjournaal voorleesboek.
In het boek staan vijftig korte verhalen waarin veel bekende figuren uit het televisieprogramma een rol spelen. Het zijn fijne verhalen met vrolijke, grappige en vaak originele verwikkelingen. De verhalen zullen de kinderen niet van hun slaap beroven: er raakt niks zoek en er is geen enkele dreiging dat het feest in het water zal vallen. Als er al problemen zijn, dan zijn ze binnen een bladzijde opgelost.
Naast de bekende Pieten (Huispiet, Pietje Precies, de Hoofdpiet en de Wellespiet) komt de lezer meer bekenden tegen. Natuurlijk speelt Diewertje een rol, zij duikt een paar keer op met ´kort nieuws´, of speelt een bijrol in een verhaal. Titus Tillema en Meneer Zanik kwamen we ook al eerder tegen. Titus Tillema doet ´handige´ uitvindingen, zoals een zingende schoen of een verlanglijstjesmachine en meneer Zanik zoekt regelmatig contact met het Sinterklaasjournaal om zich te beklagen over de Sint en zijn Pieten. Er zijn meer ´running gags´ in het boek te vinden, zo probeert Huispiet meerdere keren de pieten te tellen en heeft de Hoofdpiet heel wat te stellen met de Pieten in opleiding. Diverse verhaallijnen zijn overgenomen uit rijke geschiedenis van het Sinterklaasjournaal.
Ajé Boschhuizen schrijft met een soepele pen en weet een frisse voorleestoon te treffen. Regelmatig duiken er woordgrapjes op die knipogen naar de voorlezer. Zo blijkt Jantje van Leiden een ijverig ventje, woont Chantal Wulps op Grote Boezem 38 in Onsjemeer en liggen er pakjes op de Meester Eventjesweg.
Het is jammer dat gekozen is voor illustraties waar een zwart/witfoto van een hoofd op een getekend lichaam is geplakt. Dit is lelijk en doet afbreuk aan het verder mooi uitgegeven stevige boek.

Het grote Sinterklaasjournaal voorleesboek
Ajé Boschhuizen 

Podium, 2013 € 15,00