Lijst Home‎ > ‎

Het grote Sinterklaas versjes en verhalen boek - Harmen van Straaten

Geplaatst 16 nov. 2011 02:31 door susan *   [ 16 nov. 2011 02:46 bijgewerkt ]
Het grote Sinterklaas versjes en verhalen boek
brengt je al snel in een vrolijke sinterklaasstemming. Op de paarse kaft buitelen de zwarte pieten al rond de letters en zij blijven door het hele boek opduiken. Harmen van Straaten schreef en illustreerde dit sinterklaasboek.

De versjes uit het boek zijn de bekende sinterklaasliedjes.
De verhalen zijn grotendeels losstaande verhalen, alleen Bas met zijn knuffels Beer, Muis en Piraat zijn de hoofdpersonen in drie verhaaltjes.
De verhalen volgen de gebruikelijke tijdslijn: aankomst, de periode dat Sinterklaas in het land is met het schoentje zetten en een bezoek aan school en tenslotte pakjesavond.
Van Straaten is binnen dit stramien op een kindvriendelijke manier origineel: zo verstoppen Fleur en haar broer de wasmand voor Zwarte Piet want ze willen hem betrappen als hij de mand op komt halen voor pakjesavond en Koen weet niet goed waar hij zijn schoen moet zetten omdat hij in een hoge flat woont, een uitgebreide briefwisseling met Sinterklaas brengt uitkomst. Izzy wil later Zwarte Piet worden, maar als blijkt dat oma en opa al te oud zijn om ook Zwarte Piet te worden moet hij er nog eens over na denken.
Er worden in de verhalen een aantal raadsels rond de Sint opgelost: de boot van Sinterklaas kan niet zinken, er zijn altijd pakjes voor iedereen want de Sint komt met meerdere boten ´want die pakjes passen echt niet in één stoomboot´ en Sinterklaas blijkt ´vooruitpieten´ te hebben die een en ander regelen voor hij aankomt, ´achteruitpieten´ bestaan echter niet.

De illustraties, die de verhalen goed ondersteunen, laten niet alleen de verwachte plaatjes zien van Sinterklaas op het dak, Oudhollandse trapgeveltjes en de boot. Vaak kiest Van Straaten ervoor alleen de hoofdpersoon van het verhaal te tonen en daarbij de omgeving niet te tekenen. Zo ziet de lezer Anne die bloednerveus op Sinterklaas wacht die de school zal bezoeken. We zien we haar drie keer afgebeeld: vol verwachting, boos omdat het zo lang duurt en terugrennend naar de klas als ze heeft ontdekt waarom de Sint zo laat is. De klas, de juf of Sinterklaas zien we niet, Anna staat tegen een witte achtergrond.
Opvallend is de illustratie van een groepje kinderen rond de haard: de witte kinderen zingen met blijde gezichten, een donker kind zit er, wat verbaasd kijkend, stilletjes bij. Elders in het boek zien we diverse kinderen met een donkere huidskleur opgaan in het feest.
Natuurlijk is Sinterklaas, met zijn pieten, ook veelvuldig afgebeeld. Het is een zwierige Sint, met een grote mantel, hoge mijter, flinke neus en een bril op, maar toch helemaal Sinterklaas.

Het grote Sinterklaas versjes en verhalen boek is ook als luisterboek verkrijgbaar. Jeroen Kramer leest de verhalen voor, de liedjes worden gezongen door Julia Marijn. Een fragment kan hier beluisterd worden.

Het grote Sinterklaas versjes en verhalen boek
Harmen van Straaten

Kluitman, 2009     € 12,50