Lijst Home‎ > ‎

Het grote verkeersboek van Tuk - Betty Sluyzer

Geplaatst 22 okt. 2011 04:17 door susan *
Toen mijn zoon nog een klein ventje was kon het verkeer op zijn belangstelling rekenen, vooral auto´s oefenden al op jonge leeftijd een grote aantrekkingskracht op hem uit. Maandenlang werd onze vrijdagmorgen bepaald door de komst van de vuilniswagen waar reikhalzend naar werd uitgekeken, oprecht verdriet had hij als zijn lievelingsauto´s in de winter onder de sneeuw verdwenen en lange tijd had hij het vermogen te zien of een auto een jongen of een meisje was.
Mijn zoon zou enorm hebben genoten van Het grote verkeersboek van Tuk waarin Betty Sluyzer en Pauline Oud uitpakken over het onderwerp ´verkeer´.

In het boek staan heel veel plaatjes van de meest uiteenlopende vervoermiddelen die alfabetisch zijn geordend, van autoped tot zeppelin, met daartussen onder andere een dubbeldekker, een jumbojet, een ufo, een buggy en een boot.
Naast het verkeersalfabet staan korte versjes met bijpassende illustraties die natuurlijk met het onderwerp te maken hebben: ´Kijk, daar is de octopus./ Hij brommert op zijn brommer./ En achter op de brommer zit/ zijn neef, de zeekomkommer.

Het plaatjes kijken en de versjes voorlezen passen goed in het ´voorleesmoment´ thuis. Maar Het grote verkeersboek van Tuk lijkt vooral te zijn gemaakt om in kinderdagverblijven en kleuterscholen te worden gebruikt. Betty Sluyzer geeft in de inleiding een groot aantal praktische tips om met het boek te werken, want naast de versjes en het verkeersalfabet bevat het boek ook een verkeersliedje en opdrachten, zoals bijvoorbeeld de vraag op welke van de afgebeelde dieren je kunt rijden.
Voor de wat oudere kinderen is er een oefening in het herkennen van links en rechts, wordt er uitleg gegeven over oversteken en kruispunten en zij zullen wellicht ook de betekenis van de besproken verkeersborden al een beetje begrijpen.

Betty Sluyzer en Pauline Oud zijn een gouden combinatie. Sluyzer heeft inzicht in de taalmogelijkheden van jonge kinderen en de tekeningen van Oud zijn kleurig, speels en het afgebeelde voorwerp is altijd goed herkenbaar.
Ik vind het jammer dat ik van het verkeersliedje geen geluidsfragment kon vinden op internet want mijn blokfluit ligt inmiddels ergens te verstoffen op zolder.
Hier en daar zal de voorlezer wat extra uitleg moeten geven. Bijvoorbeeld hoe het toch mogelijk is dat dezelfde boot vier verschillende namen heeft: duikboot, nautilus, onderzeeboot en u-boot?
De uitleg van de verkeersborden zal voor jonge kinderen te ingewikkeld zijn, de voorlezer zal moeten uitleggen wat een ´uitrit´ is en wat het betekent als een weg ´dood loopt´.
De ´Tuk´ uit de titel is een jongetje en hij stelt zich aan het begin van het boek voor. Tuk geeft de lezer de opdracht hem te zoeken in het boek, jammer dat hij zich bladzijden lang zo goed verstopt dat hij snel wordt vergeten.

Het grote ´praat-weet´verkeersboek van Tuk heeft veel mogelijkheden om met kleuters op een speelse manier over verkeer te praten én om aan de taalontwikkeling te werken.
Voorlezers die gezellig met een kind willen kijken en fantaseren over al die rijdende, varende en vliegende dingen moeten zich niet laten afschrikken door de leermogelijkheden van het boek, en lekker samen met het kind op avontuur gaan.

Het grote verkeersboek van Tuk
Betty Sluyzer (tekst) en Pauline Oud (ill)
 
De Eekhoorn, 2011 € 11,99