Lijst Home‎ > ‎

Het grote voorleesboek van de winter - Selma Noort

Geplaatst 22 dec. 2011 03:15 door susan *
Het grote voorleesboek van de winter
is een stevig boek ´vol verhalen, knutseltips en recepten´ en bomvol kleurige illustraties. De verhalen gaan over Roel en Noor, broer en zus. Noor zit in groep drie, Roel in groep twee. Eerder schreef Selma Noort over dit duo in Het grote voorleesboek van Sinterklaas.

In het eerste verhaal is mama op zoek naar de kerstspullen en in het laatste verhaal kondigt het voorjaar zich aan, een echt winterboek dus.
Als de kersttijd nadert zien Noor en Roel hoe een reuzenkerstboom het schoolplein wordt opgetakeld. Thuis wordt ook een kerstboom opgetuigd en spelen de kinderen het kerstverhaal na. Noor en Roel ondervinden wat ijzel is en leren schaatsen en natuurlijk proberen ze tot twaalf uur wakker te blijven op oudejaarsavond. Op school krijgt Noor driekoningenkoek en er valt genoeg sneeuw om een hele familie sneeuwpop te kunnen maken.
Als een rode draad lopen de avonturen van poes Droppie door het verhaal. Hij vindt zo´n boom in de kamer eerst maar niets tot hij ontdekt dat er leuk speelgoed in hangt. Droppie mag het kerstkind zijn, hij ontdekt wat sneeuw is en vuurwerk, en hij verdrinkt bijna als hij in een wak valt.
Selma Noort vervlecht de kerstthema´s mooi met andere winterse onderwerpen zoals winters weer en het eten van boerenkool met worst.

Noor en Roel zijn geen uitgesproken karakters, het zijn wel duidelijk kinderen rond vijf, zes jaar. Ze kunnen genieten van een kerstdraaimolentje en Noor ziet zelfs in het engeltje van de buurvrouw de hoofdpersoon van een mooi verhaal. Er worden kleine ruzietjes gemaakt en weer bijgelegd en soms zijn Noor en Roel een beetje stout. Nergens wordt het verhaal heftig, ouders reageren met begrip en ook met poes Droppie loopt het goed af. Kinderen zullen zich makkelijk kunnen identificeren met de hoofdpersonen en genieten van de beschrijvingen die dicht bij hun belevingswereld blijven.
Noort, al ruim dertig jaar kinderenboekenschrijfster, met twee zilveren griffels op zak, weet wel hoe ze een verhaal moet vertellen. Ze gebruikt veel goed lopende dialogen, die prettig voorlezen.
De knutseltips, liedjes en recepten sluiten aan bij de voorleesverhalen. Ook de lezer kan een driekoningenkoek bakken of een liedje leren over een poes in de sneeuw.

Een ´groot voorleesboek´ kan niet zonder illustraties. Tineke van der Stelt heeft het boek kleurrijk geïllustreerd en zijn winterse uiterlijk gegeven. De illustraties ondersteunen de tekst, zo is goed te zien hoe groot een reuzenkerstboom wel is en ook de ravage die Droppie heeft aangericht na haar stoeipartij met de kerstboom is duidelijk zichtbaar.

Het grote voorleesboek van de winter is echt een boek om in de kerstvakantie voor te lezen, vooral in een kerstvakantie vol sneeuw-en ijspret.

Het grote voorleesboek van de winter
Selma Noort (tekst) en Tineke van der Stelt (ill)
 
Leopold, 2010     € 14,95