Lijst Home‎ > ‎

Het grote voorleesboek van Sinterklaas - Selma Noort

Geplaatst 10 nov. 2011 00:51 door susan *   [ 10 nov. 2011 00:51 bijgewerkt ]
Het grote voorleesboek van Sinterklaas, geschreven door Selma Noort, is een verhalenboek dat draait om de zesjarige Noor en haar vijfjarige broertje Roel. Zij maken de gebruikelijke avonturen mee in de sinterklaastijd. Er is de intocht, er wordt een verlanglijstje gemaakt, de schoen wordt gezet, Sinterklaas komt naar school, hij komt thuis op bezoek, het wordt pakjesavond en Noor en Roel zwaaien Sinterklaas uit als hij weer wegvaart.
Binnen dit stramien vertelt Selma Noort ook een aantal verhalen over Sint en zijn pieten, dit gebeurt in de vorm van een raamvertelling. Vader of moeder vertelt dan iets over Sinterklaas aan de kinderen. Ook zijn er losstaande verhalen over de Sint, deze hoofdstukken hebben dan zijdelings te maken met belevenissen van Noor en Roel. Zo lezen we eerst dat Noor en Roel hun schoen op school mogen zetten en dan wat de zwarte pieten allemaal uitspoken als ze de schoenen komen vullen. Verder zijn er Sinterklaasliedjes en een Sinterklaas-alfabet in het boek opgenomen.

De schrijfster hanteert een degelijke stijl. De zinnen zijn niet te lang en hebben veel dialoog en de tekst leest prettig voor. Selma Noort laat weinig ruimte voor fantasie, veel wordt door haar ingevuld. Als Roel geen paard op zijn stoomboottekening maakt wordt dit uitgebreid toegelicht:´eh.. het paard zit onder in de boot, Dropje. Je kan hem niet zien, want het is moeilijk om een paard te tekenen.´
De opa van Noor en Roel brengt een opvoedkundig element in: verlanglijstjes moeten beleefd zijn. Gelukkig valt het Sinterklaas later in het boek op dat de lijstjes van Noor en Roel ´twee heel belééfde verlanglijstjes´ zijn en hij spreekt zijn goedkeuring daarover uit. Sinterklaas houdt trouwens ook niet van kinderen ´die zomaar hun schoen voor de kachel smijten en verder niks. Die kinderen krijgen niks
Noor en Roel gaan als personages niet leven, het blijven doorsnee kinderen waar niet veel eigens uit spreekt. Ook de Sint en zijn pieten blijven binnen de verwachte grenzen. Sinterklaas is waardig, aardig en wijs en de pieten zijn soms stout en houden wel van een grapje. 

Het grote voorleesboek van Sinterklaas is rijkelijk geïllustreerd door Tineke van der Stelt. Op iedere bladzijde staat een tekening in een toegankelijk stijl. Van der Stelt tekent realistisch, met uitbundig kleurgebruik dat prettig oogt. Veel tekeningen ondersteunen de tekst. Een enkele keer lijkt het of een van de figuren het boek uitloopt en is dan voor de helft afgebeeld.
Voor wie niet genoeg van Noor en Roel kan krijgen is er goed nieuws, hun verder avonturen zijn te lezen in Het grote voorleesboek van de winter.

Het grote voorleesboek van Sinterklaas
Selma Noort
 
Leopold, 2009      €14,95