Lijst Home‎ > ‎

Het grote voorleesboek van zomer, zand en zee - Selma Noort

Geplaatst 14 aug. 2012 02:40 door susan *

Roel en Noor zijn terug in een groot voorleesboek. Na de grote voorleesboeken over Sinterklaas en de winterperiode is er nu Het grote voorleesboek van zomer, zand en zee.
Vijf jarige Roel en zijn zevenjarige zusje Noor gaan samen met hun ouders en poes Dropje hun vakantie doorbrengen in De Zeester, een pittoresk vakantiehuisje aan zee. Noor en Roel maken heel wat mee: ze spelen op het strand, loeren in een konijnenhol, ze gaan waaiwandelen, ze bezoeken een poppenkastvoorstelling en gaan uit eten. Ook poes Dropje gaat op onderzoek uit, midden in de nacht.

Het Grote voorleesboek van zomer, zand en zee heeft alles wat je zoekt in een voorleesboek. De verhalen sluiten goed aan bij de belevingswereld van jonge kinderen. De ouders van Roel en Noor zijn een baken van veiligheid, al zijn ze heus wel eens geïrriteerd of te lui om een ijsje te gaan halen. Maar een vader die Grijpgriezels en Naarlingen kan verjagen en kan ´luistervoelen´, dat wil toch iedere kleuter.
Selma Noort heeft diverse bekende verhalen in het hoofdverhaal verwerkt, zoals het sprookje van De Kleine zeemeermin en de avonturen van Jonas in de walle-vis. Ook worden er, eveneens verwerkt in de verhalen, dingen uitgelegd: hoe een vuurtoren werkt bijvoorbeeld en dat je zeehonden op het strand nooit mag storen. Naast de verhalen zijn er knutseltips, liedjes, recepten en versjes opgenomen.

Dit alles is prachtig geïllustreerd door Tineke van der Stelt. Het boek is een feest om te bekijken. Natuurlijk zijn de acties van Noor en Roel volop in beeld en ook Dropje wandelt over de pagina´s. Op iedere bladzijde staat een illustratie, soms is dat alleen een meeuw, of de was die wappert in de wind; op andere bladzijden wordt paginagroot uitgepakt. Alles in kleur.

Het grote voorleesboek van zomer, zand en zee is een aanwinst voor de zomerse boekenkast.

Het grote voorleesboek van zomer, zand en zee
Selma Noort (tekst) en Tineke van der Stelt (ill)

Leopold, 2012     € 17,50


Andere boeken van Selma Noort op kinderboekenpraatjes: