Lijst Home‎ > ‎

Het hanengevecht - Hans Hagen

Geplaatst 23 aug. 2013 03:03 door susan *   [ 23 aug. 2013 03:03 bijgewerkt ]

Veel bekroond kinderboekenschrijver Hans Hagen neemt in zijn boek Het hanengevecht zijn lezers mee naar een onbekende wereld waarin de strijd tussen twee hanen op leven en dood niet gezien wordt als een wrede sport, maar als spannend volksvermaak. 
Het verhaal speelt zich af op de dag dat Pio zijn haan voor het eerst laat vechten in de ´cockpit´, de arena voor hanengevechten. Pio is straatarm en sinds zijn vader zijn taxi-motor bij de hanengevechten heeft vergokt kan hij niet meer naar school. Er is geen geld voor schoolspullen en Pio moet geld verdienen om bij te dragen aan het gezinsinkomen. 
Op een dag vindt hij een jonge haan die hij opleidt tot vechthaan. Als zijn haan wint kan hij het dier voor veel geld verkopen en weer naar school. Maar of zijn haan wel een kans heeft tegen de haan van zijn tegenstander is de vraag.

Hagen vertelt het verhaal in korte zinnen in honderd bladzijden. Het is knap dat hij in zo weinig woorden zo veel vertelt. Hij laat de lezer meeleven met een jongen die op het punt staat zijn geliefde haan te laten vechten op leven en dood. Het is voor de lezer niet moeilijk om mee te leven met Pio en te begrijpen wat hij voelt en wat hij hoopt: ´Pio masseert de borst van zijn haan. Winnen, denkt hij. Vecht voor je leven. Win. Win. Winnaar! Na het gevecht lig je weer veilig in mijn armen. Dat beest van Nonoy eindigt daar in die pot. Jij niet! ´
Philip Hopman draagt met zijn zwart/wit tekeningen veel bij om de wereld van Pio te begrijpen. Niet alleen ziet de lezer hoe het stadion en de cockpit eruit ziet, hij ziet nog veel meer: de spanning voor de wedstrijd die van de gezichten is af te lezen, de armoede van Pio die geen schoenen draagt en de felheid waarmee de hanen het gevecht aangaan. 

Hagen heeft met Het hanengevecht een kinderboek geschreven dat kinderen laat zien, voelen en ruiken wat hun leeftijdgenoot Pio in een onbekende cultuur meemaakt. Het is zeker geen informatief boek waarin dingen worden uitgelegd of vergoelijkt. Integendeel. Hagen beschrijft zonder commentaar gruwelijke, spannende, ontroerende en mooie momenten. Hij kreeg er een eervolle vermelding van de griffeljury 2013 voor (een Vlag en Wimpel). Van mij had hij een Griffel gekregen omdat hij in toegankelijk mooi taalgebruik voor de jonge lezer een onbekende wereld weet te openen en daarbij een grote indruk achterlaat. Het hanengevecht is een van de mooiste kinderboeken uit 2012.

Het hanengevecht
Hans Hagen (tekst) en Philip Hopman (ill) 


Querido, 2012     € 12,50 

Hans Hagen vertelt meer over de achtergrond van het boek (en geeft schrijftips) in dit filmpje