Lijst Home‎ > ‎

Het heerlijkste Sinterklaas voorleesboek

Geplaatst 10 nov. 2011 02:43 door susan *   [ 10 nov. 2011 09:44 bijgewerkt ]

Het heerlijkste Sinterklaas voorleesboek is een bonte verzamelingen van verhalen en versjes met Sinterklaas in de hoofdrol. De meeste verhalen verschenen al eerder in druk, drie verhalen zijn speciaal voor deze bundel geschreven. Het levert een weerzien met een aantal oude bekenden op.
Van Annie M.G. Schmidt zijn enkele verhaaltjes over Jip en Janneke opgenomen, Rindert Kromhout schrijft over Merel, Hans Hagen over Jubelientje en Miep Diekman over Hannes en Kaatje. Voor kinderen die deze figuren niet kennen geeft dat geen problemen, het zijn op zichzelf staande verhalen.

In de verhalen komen verschillende thema´s aan de orde, die in tijd geordend zijn. De bundel begint met een verhaal van Annie Schmidt over Sinterklaas die van de boot af waait en uiteindelijk in gewone kleren aankomt in Amsterdam, zal hij wel herkend worden als de Goedheiligman?
Het thema ´wie zoet is´ komt meerdere keren voor: zo tobt Pelle in een verhaal van Joke van der Kamp met het feit dat hij al een pakje heeft opengemaakt dat in de kast lag en Imme Dros werkt het thema wel heel origineel uit door een zoet jongetje,´zo zoet als een fondantje´, te laten proberen een vervelend jongetje te worden.
Het verhaal De schoenen van Sint van Pauline Michgelsen speelt in op de multiculturele samenleving. Said, uit een land met ´hoge, kale bergen en woestijnen vol stenen en zand´ snapt niet wat Sinterklaas met zijn schoenen van plan is en voor de zekerheid verstopt hij ze dan maar.
Naast de verhalen over kinderen, zijn er ook verhalen met dieren in de hoofdrol. Edward van de Vendel schrijft over het gerucht dat zich onder de dieren heeft verspreid dat ´Winterhaas´  cadeautjes komt brengen. De dieren besluiten dit bijzondere beest op te wachten, maar dat valt niet mee in de donkere, koude, natte nacht, zeker niet als het ook nog gaat sneeuwen.

De verhalen zijn door verschillende illustratoren opgeluisterd. Het werk van Annie Schmidt kan niet zonder de tekeningen van Fiep Westendorp, Jubelientje is natuurlijk geporteerd door Philip Hopman en Cheffie de tekkel is van de vertrouwde hand van Martijn van der Linden. Martijn van der Linden illustreerde ook een verhaal van Judith Eiselin in een andere stijl, kleurig met stevig omlijnde figuren. Andere bekende illustratoren die een bijdrage leveren zijn onder anderen: Jan Jutte, Thé Tjong-Khing, Harrie Geelen, Fleur van Weel en Noëlle Smit.

Het heerlijkste Sinterklaas voorleesboek is fijn boek. Het neemt de lezer mee door de hele Sinterklaastijd, van het vertrek van de Sint uit Spanje tot en met de dag na Sinterklaas. De meeste verhalen zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vijf.

Het heerlijkste Sinterklaas voorleesboek
Annie M.G. Schmidt e.a.
 
Querido, 2009   €10,00