Lijst Home‎ > ‎

Het huis met de schuine vloeren, pratende ratten en raadsels op de muren - Tom Llewellyn

Geplaatst 17 dec. 2015 02:30 door susan *   [ 17 dec. 2015 02:30 bijgewerkt ]

De ouders van Josh besluiten na enige aarzeling een bod uit te brengen op een bijzonder huis. Alle vloeren in het huis zijn scheef en op de muren, trapleuningen en het grootste deel van de vloer staan woorden, getallen, grafieken en schetsen. Maar het huis is goedkoop en de familie - bestaande uit vader, moeder, opa, de tienjarige Josh en zijn twee jaar jongere broertje Aaron - trekken erin.
Het huis ziet er niet alleen raar uit, het heeft ook een opmerkelijke bewoner: de pratende rat John Daga. Ze krijgen het flink met hem aan de stok als Josh´ vader een van Johns kinderen per ongeluk doodtrapt. Het wordt een stevige ruzie die enkele weken duurt, maar uiteindelijk in der minne geschikt wordt. De rat wordt zelfs een vriend.
Het avontuur met de pratende rat is nog maar het begin. Josh en zijn broertje Aaron krijgen verder nog te maken met begrafenisondernemers die ruim van te voren weten wie er zal overlijden, een schatkist die alleen met behulp van een gevaarlijk poeder geopend kan worden, een huis dat ineens onzichtbaar wordt en het vermoeden dat er een lijk in de kelder begraven ligt. Daarnaast heeft Josh ook gewone problemen zoals mazelen, een buurman die zijn fiets steelt en een eigenwijs buurmeisje.

De Amerikaanse schrijver Tom Llewellyn debuteerde in 2010 met dit kinderboek. Het is een fantasierijk verhaal waarin veel onverwachte dingen gebeuren, bijvoorbeeld een hond die in één nacht uitgroeit tot een bakbeest of de vondst van een bijzonder stenen hoofd. Het verhaal heeft ook kenmerken van een detective, zo gaan de broers op onderzoek uit om meer te weten te komen over de vorige bewoner van het huis. En het is ook gewoon een boek over kinderen die
vakantie hebben en het aan de stok krijgen met een buurman of de tijd nemen om naar de verhalen hun grootvader te luisteren. De verschillende thema´s worden meestal in het tijdsbestek van een hoofdstuk afgehandeld. Dat maakt het boek heel geschikt als voorleesboek.
Llewellyn schrijft bloemrijk en vlot. Zijn dialogen lopen lekker en ook kan hij in een paar treffende woorden een situatie omschrijven:´ Het huis hield mij stevig vast. En het was niet troostend bedoeld.´

Het huis met de schuine vloeren, pratende ratten en raadsels op de muren is een goed geschreven (en goed vertaald) spannend en grappig boek.

Het huis met de schuine vloeren, pratende ratten en raadsels op de muren
Tom Llewellyn (vertaald door Esther Ottens) 

Van Holkema & Warendorf, 2015     €13,99