Lijst Home‎ > ‎

Het huis van Sinterklaas - Naomi Tieman

Geplaatst 20 nov. 2017 03:37 door susan *   [ 20 nov. 2017 03:38 bijgewerkt ]

In dit prentenboek zijn de kinderen van de pieten aan het woord. Ze zwaaien hun papa’s en mama’s uit en blijven alleen achter. Dat vinden ze niet erg want ze vermaken zich best: ‘We klauteren op kasten, op het dak en op de schuur. We gooien met ons snoepgoed en we verven op de muur.’ Ook glijden ze door de schoorsteen, slingeren aan de lampen, bouwen tenten met tafelkleden en zetten op hun eigen manier hun schoen. Als de kinderen zijn moegespeeld kruipen ze in het bed van Sinterklaas.
Als het 6 december is klimmen de jonge pieten op het dak en kijken uit over de zee. Komen Sinterklaas en hun ouders er al aan? En in welke staat zullen die het huis aantreffen?

Naomi Tieman treedt in de voetsporen van haar moeder, Bette Westera, door in soepel rijm het verhaal te vertellen.  Het rijmt zit ritmisch goed in elkaar en leest prettig voor. 
Marieke Nelissen brengt de tekst tot leven. Ze tekent witte-, bruine- en zwarte pietjes, zowel jongetjes als meisjes. Ze dragen traditionele pietenkleding, dus een pofbroek en een baret met pluim, maar niemand draagt oorringen en de kapsels zijn divers. De gein die de pietjes hebben spat van de pagina’s, al kijkt er hier er daar ook weleens iemand benauwd bij al dat gewaagde kattenkwaad. We zien de jonge pieten slingeren aan de lampen, door de lange schoorsteen roetsjen, van de trapleuning glijden en de muren beschilderen. Dit alles wordt gade geslagen door een wat verschrikt kijkende huiskat, die jammer genoeg niet op iedere bladzijde te zien is. Nelissen gebruikt een vrolijk en warm kleurenpalet. Zee, strand en de nacht zijn levendig weergeven in zachte overlopende tinten, een mooi tegenwicht voor de bontgekleurde pieten en hun bruisende activiteiten.

Het huis van Sinterklaas is een vrolijk prentenboek dat zich goed laat voorlezen en veel kijkplezier geeft.

Het huis van Sinterklaas
Naomi Tieman (tekst) en Marieke Nelissen (illustraties) 

Gottmer, 2017     € 13,99