Lijst Home‎ > ‎

Het is een boek

Geplaatst 30 nov. 2010 02:28 door susan *   [ 30 nov. 2010 02:44 bijgewerkt ]
Ik word deze week ´geplaagd´door prentenboeken waarvan ik mij afvraag in hoeverre ze voor kinderen zijn bedoeld. Zo verdiepte ik mij in prentenboeken over oud en eenzaam worden en een verhaal over de gehaaste maatschappij waar niemand meer tijd voor elkaar heeft. Ook Het is een boek roept de vraag op voor wie het is bedoeld.
 
 

Het verhaal  gaat over computeren versus lezen. Een aap zit te lezen als een ezel, met een laptop onder de arm, hem vraagt wat hij daar heeft ´het is een boek´ antwoordt de aap. De ezel heeft daar een paar vragen over: ´Hoe scrol je naar beneden?´ ´Kan je ermee bloggen?´ ´Waar is je muis

Zo´n boek, de ezel vindt het maar niets. Toch is hij nieuwsgierig en vraagt door: ´Moet je een wachtwoord invoeren´Heb je een gebruikersnaam nodig?´. Als de ezel het boek in handen krijgt en begint met lezen, dan kan hij niet meer stoppen. De aap berust in dat feit ´Ik ga wel naar de bieb´. Hij kan dat met een gerust hart doen want de ezel roept hem na: ´als ik klaar ben stop ik ´m in de oplader!´ 
 

Zowel de tekst als de tekeningen zijn van  Lane Smith. Hij gebruikt in dit boek veel bruintinten en het geheel oogt wat sober. De illustraties worden gedomineerd door de aap en de ezel. De aap heeft een enorm hoofd en hij is groter dan de ezel. Op de meeste illustraties zitten de dieren op een stoel tegen een kale achtergrond. De gezichtuitdrukkingen zijn goed getroffen: we zien de ezel fanatiek gamen op de laptop en de aap is duidelijk geërgerd door het onbegrip van ezel.

 

Tja, en is het nu een boek voor kinderen? Kinderen die vertrouwd zijn met veelvuldig computergebruik zullen zeker genieten van de humor in het verhaal. Maar welke kleuter blogt er, of twittert? Zijn kleuters al vertrouwd met wachtwoorden en gebruikersnamen?

Mijn conclusie luidt dat dit grappige prentenboek vooral bedoeld is voor boekenliefhebbers die iemand in hun computerende omgeving op een luchtige manier ´aan het boek´ willen krijgen. Ik denk dat Sinterklaas er wel een paar in de zak zal stoppen!

 

Het is een boek

Lane Smith

 

Lemniscaat, 2010   € 11,95