Lijst Home‎ > ‎

Het kankerkampioenschap voor junioren - Edward van de Vendel & Roy Looman

Geplaatst 27 mei 2015 02:17 door susan *   [ 27 mei 2015 02:18 bijgewerkt ]

Als je bijna zestien bent draait het leven om lol trappen, sporten, vrienden, meisjes, een baantje en school. Zo zag het leven van Roy Looman er ook uit tot hij een rare bult in zijn nek ontdekte: lymfeklierkanker.
Inmiddels is Roy twintig, studeert hij geneeskunde en is hij de jongste ambassadeur van Stichting Kinderen Kankervrij. Roy vertelde zijn verhaal aan Edward van de Vendel die, net als in de Slashreeks, er een boek van maakte. Daarin kreeg de hoofdpersoon een andere naam: Roy werd Max.

Max ontdekt kort na elkaar twee dingen. Ten eerste dat zijn voetbalvrienden Ward, Bart en Kevin gave gasten zijn en ten tweede een rare bolling iets boven het sleutelbeen. Aanvankelijk denken de artsen aan een ontsteking, maar steeds meer dringt dat woord met een k erin zich op. Het is lymfeklierkanker. Het is goed te behandelen en de genezingskans is 90%.
Max besluit direct te vechten voor zijn leven:´Dit wordt misschien mijn ziekste spelletje ooit, maar ik kan heel slecht tegen mijn verlies, dat weten jullie´. Max krijgt chemotherapie. Hij voelt zich beroerd, moe en hij heeft last van nare bijwerkingen. Na acht maanden moet de kanker in Max zijn meerdere erkennen: ´Makker, dit heb je verloren. Maar je hebt je een waardige tegenstander betoond.´
Alles lijkt overwonnen en Max kan zijn oude leven weer oppakken. Maar leven na kanker blijkt hard werken. Max krijgt na ruim een jaar angstaanvallen en dit tweede kampioenschap, ´het angstkampioenschap voor junioren´, is een krankzinnige combinatie van wedstrijden, zonder regels en zonder voorspelbaar verloop.

Van de Vendel geeft Max een authentieke stem. De toon van het verhaal is losjes evenals de vorm. In een korte inleiding krijgt de lezer te horen wat hij kan verwachten: een verslag van het ziekste spelletje dat Max ooit heeft gespeeld. Hij laat ook meteen weten dat hij niet dood gaat. Max belooft de lezer een eerlijk verhaal waar bloed in voor komt en de stank van chemoscheten, maar´als je het volhoudt beloof ik je dit: aan het einde ga ik naakt.´
Het verhaal wordt chronologisch verteld, soms onderbroken door een zijsprongetje om iets toe te lichten (hoe het zit met voetbalclub Liverpool bijvoorbeeld). Als de winnaar van het laatste kampioenschap bekend is krijg de lezer nog een toegift. Hij kan kiezen uit twee verhalen: een over porno of een over romantiek.
Het boek leest als een trein. Max deelt alles: zijn optimisme, zijn pijn, zijn verdriet, zijn angst en zijn mooie momenten. Max heeft ook oog voor zijn omgeving en ziet hoe de ziekte zijn ouders, grootouders, vrienden en anderen beïnvloedt. Zijn vrienden spelen een unieke rol. Zij vragen niks en ze zijn niet geïnteresseerd in ziekenhuisdetails. Hun commentaar op tegenslag is kort en gemeend (´Kut´) om vervolgens tot belangrijker zaken over te gaan: voetbal en meisjes. Bart, Ward en Kevin zijn voor Max het lijntje naar het normale leven.
Als de kanker overwonnen is en alles zijn gewone gang lijkt te gaan doemen er ineens een aantal witte pagina´s in het boek op. Het geeft aan dat er nog een pijnlijk punt besproken moet worden: de angstaanvallen. Max merkt dat de mensen in zijn omgeving er grote moeite mee hebben. Zijn ouders vinden dat hij de ellendige periode achter zich moet laten (´Het gaat erom dat je op een andere manier gaat denken.´) Max begrijpt de boodschap, zijn ouders trekken het niet nog een keer om hem te ondersteunen bij een nieuw gevecht.
Later blijkt dat angstaanvallen vaak voorkomen bij jongeren met kanker omdat ze zich meteen in de strijd gooien en nauwelijks nadenken over wat er allemaal gebeurt en de angst om dood te gaan niet onder ogen zien. Met hulp van een psycholoog gaat Max opnieuw de strijd aan.

Het kankerkampioenschap voor junioren is een vlot geschreven boek dat prettig weg leest. Het is alsof Max/Roy tegenover je zit en zijn verhaal vertelt. Hij is een boeiende verteller die zijn publiek afwisselend laat lachen en huilen. Een ijzersterk en eerlijk verhaal.

Het kankerkampioenschap voor junioren
Edward van de Vendel & Roy Looman 

Querido, 2015     € 14,99