Lijst Home‎ > ‎

Het kerstboomfeest van Pippi - Astrid Lindgren

Geplaatst 18 dec. 2014 02:44 door susan *   [ 18 dec. 2014 02:45 bijgewerkt ]

Een van de populairste boeken van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren is Pippi Langkous. Het eerste boek over dit sterke zelfstandige en vrolijke meisje verscheen in Zweden in 1945 en werd in 1952 in het Nederlands vertaald. De drie boeken over Pippi´s avonturen behoren tot de klassiekers van de kinderliteratuur. Lindgren schreef ook enkele korte verhalen over Pippi, Het kerstboomfeest van Pippi uit 1950 is daar een van. 
In het verhaal staat een feest centraal dat wij in Nederland niet kennen. Op 13 januari wordt op feestelijke wijze afscheid genomen van de kerstboom. Er wordt gezongen, spelletjes gedaan en tot slot wordt de kerstboom ´geplunderd´ waarbij het laatste snoep wordt opgegeten en de versiering opgeruimd. 
Ook Pippi besluit een kerstboomplunderfeest te geven en nodigt alle kinderen uit om te komen. Even lijkt het feest op een teleurstelling uit te lopen als de kinderen bij een donker en leeg huis aankomen, maar Pippi viert het feest niet binnen, de gasten worden met een snoepjesspoor naar de tuin geleid. Daar staat een kerstboom vol versieringen en pakjes en er is eten en drinken voor iedereen, ook voor de kleine Erlof die denkt dat hij niet welkom is. De spelletjes die Pippi verzint zijn spectaculair. Aan het einde van de avond gaat iedereen tevreden naar huis, het was het beste kerstboomplunderfeest ooit. En ook Pippi krijgt een cadeau, een heel bijzonder cadeau. 

Het verhaal is in Nederland uitgegeven met de oorspronkelijke illustraties van Ingrid Vang Nyman. Zij is in Zweden bekend geworden door haar tekeningen bij het werk van Lindgren. Lindgren was enthousiast over Vang Nymans illustraties en vond ze goed passen bij haar verhalen. 
Ingrid Vang Nyman (1916- 1959) werd geboren in Denemarken en verhuisde in 1942 naar Zweden. Haar illustraties zijn in heldere kleuren en vol kleine goed doordachte details die de illustraties beweeglijkheid geven. Vang weet de gezichtsuitdrukkingen goed neer te zetten, met als hoogtepunt het zure gezicht van mevrouw Finkvist die naar een stukje slagroomtaart kan fluiten omdat ze Pippi die ochtend nog ´rotkind´ heeft genoemd. Natuurlijk helpt Meneer Nilsson, Pippi´s aapje, bij het feestgebeuren. Hij schenkt de chocolademelk uit terwijl Pippi met een speer een taart aansnijdt. Dat staat allemaal niet in tekst, maar klopt precies met de sfeer van het verhaal. 
Het kerstboomfeest van Pippi is een fijne aanvulling op de Pippicollectie en een leuk verhaal om in de kerstperiode voor te lezen. 

Astrid Lindgren (tekst, vertaald door Maydo van Marwijk Kooy) en Ingrid Vang Nyman (ill) 

Ploegsma, 2014     € 9,99