Lijst Home‎ > ‎

Het kinderboekenweekgeschenk 2018: De eilandenruzie - Jozua Douglas

Geplaatst 3 okt. 2018 04:15 door susan *   [ 3 okt. 2018 04:17 bijgewerkt ]

Dit jaar is het kinderboekenweekgeschenk geschreven door Jozua Douglas en Elly Hees maakte de illustraties. Douglas schrijft fantasievolle verhalen waarin humor een belangrijke rol speelt. Het is geen geheim dat de auteur zich graag laat inspireren door het werk van Roald Dahl.
    De eilandenruzie is het vierde deel in de serie Costa Banana. Voor kinderen die de serie niet kennen is het een leuke kennismaking met de niet zo bescheiden president Pablo Fernando en zijn kinderen Rosa en Fico.

Pablo Fernando wordt uitgenodigd voor een gezellig weekendje op de Paradijseilanden. Ook zijn vijand president Max Romero zal komen. Het is de bedoeling dat de presidenten vrede sluiten en vrienden zullen worden en stoppen met ruziën over het bezit van vier onbewoonde eilandjes in de Banana Golf. Ook de kinderen zijn uitgenodigd. Er mogen geen lijfwachten, soldaten of bedienden mee, ook de wapens moeten thuisblijven (alleen waterpistolen zijn toegestaan).
    Het wil niet echt gezellig worden, de spanning is om te snijden. De presidenten hebben een hekel aan elkaar. Ze hebben dan ook allebei plannen om de ander uit te schakelen: Pablo Fernando kiest voor tactische psychologische ingrepen (onderschat de invloed van rode kleding niet) en Max Romero neemt een giftige mechanische spin mee. 
    Rosa en Fico krijgen de opdracht om snel vrienden te worden Angelino, de zoon van Max Romero. Hij lijkt een aardige jongen, maar of ze hem ook kunnen vertrouwen is de vraag.

Douglas werkt vertrouwde clichés met veel humor uit. De heetgebakerde presidenten die veel waarde hechten aan uiterlijk vertoon zijn snel beledigd en moeilijk te kalmeren. De kinderen daarentegen gebruiken hun gezond verstand, ze zijn moedig en slim. Ze houden veel van hun vaders en zij zorgen ervoor dat alles goed afloopt. Daarbij werken Rosa en Fico samen, maar ze maken ook ruzie zoals broers en zussen dat nu eenmaal doen. Natuurlijk wordt er met het kwaad afgerekend, al is dat niet zo ferm als Roald Dahl dat zou doen, iedereen overleeft het avontuur. 

Elly Hees, de vaste illustrator van Douglas’ boeken en ook bekend van Tosca Mentens serie Dummie de mummie, heeft het verhaal voorzien van haar kenmerkende zwierige zwart-wittekeningen.

Kinderen die al fan van de Costa Banana-serie zijn zullen met plezier dit nieuwe deel lezen. Voor andere kinderen is het kinderboekenweekgeschenk een leuke kennismaking met het vrolijke fantasievolle werk van Jozua Douglas. De eilandenruzie is een fijn boekje om cadeau te krijgen en te geven.

De eilandenruzie
Jozua Douglas met illustraties van Elly Hees 

kinderboekenweekgeschenk 2018