Lijst Home‎ > ‎

Het kind in de stal

Geplaatst 16 dec. 2010 05:20 door susan *   [ 16 dec. 2010 05:33 bijgewerkt ]
Tijdens de advent en de kersttijd is het fijn een mooi prentenboek bij de hand te hebben met het kerstverhaal. Dat kan bijvoorbeeld het boek Het kind in de stal van de Engelse illustratrice Jane Ray zijn.

Zij vertelt het kerstverhaal in weinig woorden. De tekst is een mooie mengeling van de traditionele woorden uit de bijbel en eenvoudiger taalgebruik. Zinnen als ´Wees gegroet Maria´, ´Mij geschiede naar uw woord´ en ´Ere zij God in den hoge´ worden afgewisseld door zinnen als ´Maria was de bruid van Jozef, de timmerman´ en´iedereen moest naar de stad waar zijn familie vandaan kwam, zo kon de keizer weten hoeveel mensen er in zijn rijk woonden´ .

Maar het draait in dit boek toch vooral om de bijzondere illustraties van Jane Ray. Ze zijn kleurig met veel goud en in een stijl die wat naïef oogt omdat Ray met het perspectief speelt. Zo zien we Nazareth als een opeenhoping van huizen, sommige staan zelfs op hun kant, met in het midden een opengewerkt huis waar we Jozef in de timmermanswerkplaats zien en Maria bezig in huis. Zij vallen direct op in deze tekening die in alles een gewone dag in het bijbelse Nazareth ademt. Het dagelijks leven wordt opgeschikt door de komst van engel Gabriël, hij staat bij Maria in de keuken, iets groter dan zij. Maria kijkt hem niet aan, maar zij kijkt naar de hemel en Jozef lijkt niets te merken, we zien hem in een hoekje van de tekening nog net een trap oplopen. Hoe langer je naar de bonte afbeelding kijkt, hoe meer er te zien valt. Aan de ene kant oogt het geheel duidelijk als een eenvoudige keuken, aan de andere kant zijn er wel veel gouden accenten en zijn er opvallend veel dieren te zien. Op alle illustraties zien we deze elementen terug: origineel perspectief, kleurig, verrassende details en gouden accenten die het bijzondere van de gebeurtenissen accentueert.

De tekeningen ondersteunen de tekst, die soms wat moeilijk is door het traditionele taalgebruik. Op de illustratie is goed te zien wat ´een schare engelen´ is en ook wordt direct duidelijk dat de reis naar Bethlehem Maria zwaar valt. De wijsheid van de koningen is aan hun kleding af te lezen, de mantels zijn deels samengesteld uit landkaarten, muziekschrift en sterren. In het boek vinden we ook traditionele afbeeldingen, zoals bijvoorbeeld de aanbidding van de herders, waar we de leeuw naast het schaap zien staan. Origineel is dat Maria haar kind niet alleen in de armen heeft, maar hem ook borstvoeding geeft, een intieme illustratie waar het moederschap in al zijn schoonheid duidelijk uit spreekt.

Tot slot heeft dit boek nog een bonus. Als het verhaal gelezen is en de laatste bladzijde wordt opgeslagen is daar een pop-up van de stal en een spannende grote enveloppe met daarin alle figuren om een kerststal te kunnen neerzetten. Er kan een kribbe worden uitgevouwen waarin het kindje kan rusten, de os en de ezel zijn er, Jozef en Maria natuurlijk en de drie koningen.

Het kind in de stal is een sfeervol kerstboek waar veel aan en mee te beleven valt.
Het kind in de stal
Jane Ray
 
Christofoor, 1999   € 14,90