Lijst Home‎ > ‎

Het kippetje dat de zee wilde zien - Christian Jolibois

Geplaatst 9 jan. 2012 02:03 door susan *
Als een schrijver zich voorstelt als ´de geheime zoon van een Ierse fee´ en beweert vloeiend booms en kips te spreken, en je brengt deze schrijver in contact met een illustrator die graag zwerft over witte tekenvellen en regelmatig een praatje maakt met voorbijkomende aalscholvers dan moet daar wel wat leuks uit komen. Samen maakten ze een serie boekjes over De kippetjes, avi-leesboekjes die opvallen door hun fantasievolle grappige verhalen en illustraties die elke keer weer een glimlach te voorschijn toveren.

Het eerste deel in de serie, Het kippetje dat de zee wilde zien, heeft kip Karmen in de hoofdrol. Karmen ziet de lol van het eieren leggen niet in en ze besluit iets leukers te gaan doen, ze gaat naar de spannende verhalen van Pedro de aalscholver luisteren die zo mooi over de zee kan vertellen. ´Zomaar op een avond´ besluit Karmen om dwars te zijn.´Ik wil niet naar mijn nest! Ik wil naar zee´ roept ze en ´s nachts verlaat ze het kippenhok. Karmen vindt de zee geweldig, ze klimt op een plank en leeft zich uit in de golven. Maar als ze afdrijft en er geen land meer te zien is wordt de situatie hachelijk. Gelukkig komt net Columbus langs varen en hij redt Karmen, Columbus is namelijk dol op kip. Na veel avonturen keert Karmen terug op haar nest, in gezelschap van een knappe jonge haan.
In het tweede boekje, Kippetje tussen de sterren, draait het verhaal om de zoon van Karmen, Kukel. Kukel heeft duidelijk de genen van zijn moeder want ook hij gaat liever op avontuur dan een braaf haantje te zijn. Kukel wil een ster aanraken, maar kan dat wel? Zijn vriend, schaapje Blater, stelt hem voor aan Galileo. Maar Galileo barst in lachen uit als hij de wens van Kukel hoort, een ster aanraken kan volgens hem pas op de dag ´dat kippen tanden krijgen´. Dan passeert er een ruimteschip vol met groene kippen, met tanden!

De verhalen zijn rijkelijk geïllustreerd, in kleur. De illustraties zijn grappig en er zijn allerlei opmerkelijk details in te ontdekken. De gezichtuitdrukkingen van de kippen zijn goed getroffen: een geërgerde blik van vaderhaan, de benauwde blik van een kippetje dat nodig moet plassen en de balende blik van schaapje Blater als blijkt dat een kippenruimteschip niet berekend is op schapenbezoek.

De kippetjesreeks laat zien dat avi-boeken niet saai hoeven te zijn. De boekjes zien er aantrekkelijk uit en de verhalen zijn onderhoudend. Ze zitten vol grapjes, zowel in de tekst als in de illustraties en dat maakt de reeks ook leuk om voor te lezen.
Elk verhaal in de kippertjesreeks heeft een verwijzing naar een historisch feit. Kennis over de geschiedenis is niet noodzakelijk om de verhalen te kunnen begrijpen.
Thea Dubelaar tekent voor de uitstekende vertaling en zj heeft er voor gezorgd dat de tekst goed loopt en de grappige dialoogen tot hun recht komen. 
De reeks telt vier deeltjes en de uitgeverij heeft bij de boeken een aantrekkelijke lesbrief gemaakt, die hier te zien is. Het avi niveau van de reeks is E4 (oud avi 5)

Het kippetje dat de zee wilde zien
Kippetjes tussen de sterren

Christian Jolibois (tekst) en Christian Heinrich (ill) en Thea Dubelaar (Nederlandse bewerking)
Kluitman, 2011     € 8,95 per deel