Lijst Home‎ > ‎

Het kleurenmonster - Anna Llenas

Geplaatst 5 mei 2017 06:46 door susan *   [ 5 mei 2017 06:54 bijgewerkt ]

Een kleurenmonster voelt zich vreemd en in de war. Dat is hem aan te zien als hij bontgekleurd en met een vertwijfelde blik het boek in loopt. Dan duikt er een meisje op die vraagt wat er aan de hand is. Ze wil het kleurenmonster helpen om ‘zich weer fijn te voelen’. De diagnose is snel gesteld: ‘Ik zie het al, je bent een beetje in de war. Dat is ook niet zo gek als je van alles door elkaar voelt.’ Het meisje gaat het kleurenmonster helpen om de verschillende emoties te benoemen en een eigen plek te geven.
Ze beginnen met blijdschap: ‘Blijdschap is aanstekelijk. Het straalt als de zon en schittert als de sterren’. We zien nu een geel kleurenmonster met een grote lach en omringd door vrolijke gele cirkels die allemaal anders zijn. ‘Als je blij bent, lach je, dans je, speel je...Je wilt dit gevoel met iedereen delen.’ De volgende emotie is verdriet: ‘ Verdriet is wensen dat iets anders is. Het is blauw, en nat als de zee en zoet als de regen. Als je verdrietig bent, wil je jezelf verstoppen en alleen zijn. Je hebt nergens zin in.’ Op deze bladzijden domineert de kleur blauw. 
Na het blauwe verdriet volgt de rode woede, de zwarte angst en ten slotte de groene kalmte.
Het meisje legt uit dat je je fijner voelt als je de verschillende gevoelens op een rijtje zet. De daad wordt bij het woord gevoegd en alle emoties worden in aparte flesje gestopt. De flesjes en potjes zijn gevuld met één kleur en eronder staat nogmaals waar de kleur voor staat. Alle emoties hebben nu hun eigen plek. 
En dan gebeurt er iets raars, ineens is alles roze inclusief het kleurenmonster. Hoe deze emotie heet en hoe het voelt wordt aan de fantasie van de lezer overgelaten.

Het kleurenmonster van de Spaanse illustratrice Anna Llenas verscheen eerder in een pop-upversie bij uitgeverij Clavis en deze maand komt daarvan een herdruk uit. De hier besproken versie van uitgeverij De Vier Windstreken is in grote lijnen hetzelfde, maar veel minder kwetsbaar.
Het boek is aantrekkelijk, vooral omdat het kleurenmonster zo leuk is. Llenas weet zijn emoties uitstekend weer te geven. Als het monster geel is lacht hij breeduit, zielig blauw zit hij ineengedoken in een hoekje, hij laat de rode woede van de bladzijden knallen en na de zwarte angst waar het kleurenmonster eenzaam tussen de hoekige kale takken staat is de groene kalmte een verademing; wie wil er niet schommelen op een hangmat tussen het groen?
Het meisje dat het kleurenmonster helpt is zelf kleurloos. Zij voelt echter wel mee, dat kunnen we aan haar gezicht zien.
Het boek leent zich om over gevoelens en emoties te praten (er wordt overigens in de tekst geen onderscheid gemaakt tussen gevoel en emotie). Het sympathieke kleurenmonster is een fijne bondgenoot om dit ingewikkelde onderwerp met jonge kinderen te bespreken. Dat kan een-op-een of in groepsverband. Het boek is uitermate geschikt om in te zetten voor projecten rond emoties, het nodigt uit om creatief met het onderwerp aan de slag te gaan. Er is ook een set van zes pluche kleurenmonsters te koop die elk een emotie vertegenwoordigen.

Het kleurenmonster is een geweldig boek om met jonge kinderen over emoties te praten.

Het kleurenmonster
Anna Llenas (vertaald door M.E. Ander) 

De Vier Windstreken, 2017     € 14,95