Lijst Home‎ > ‎

Het lammetje dat een varken is - Pim Lammers

Geplaatst 8 mrt. 2017 04:04 door susan *   [ 8 mrt. 2017 04:08 bijgewerkt ]

Een prentenboek over gender en identiteit schrikt misschien af. Dat zou jammer zijn, want het is een relevant thema, ook voor peuters en kleuters. Zij zijn immers in de leeftijd dat ze de verschillen tussen jongens en meisjes ontdekken en gaan experimenteren met de invulling van hun genderrol. Hier en daar zullen kinderen tegen het probleem aanlopen dat hun uiterlijk niet matcht met hun aangeboren genderrol. Natuurlijk kun je de vraag stellen hoe vaak dit voorkomt en of je daarvoor een apart prentenboek moet maken, maar de vraag is hier niet relevant. Pim Lammers en Milja Praagman vertellen namelijk een breder verhaal met als centrale boodschap ‘je bent wie je bent en dat is oké’.

Het verhaal gaat over een lammetje. Hij woont op een boerderij waar schapen en varkens gescheiden van elkaar leven: de schapen grazen in de wei, de varkens rollen door de modder. Het lammetje stapt echter de varkenswereld binnen en rolt met zichtbaar plezier ook door de modder. Dat schokt zowel de schapen als de varkens. ‘Wat een gek lam!’ roepen ze uit. Het lammetje begrijpt het niet: ‘Ik ben niet gek. Ik ben een varkentje’, maar de schapen en de varkens zijn het daar niet mee eens. De boer snapt het ook niet en gaat met het lammetje naar de dierenarts. Na uitgebreid onderzoek concludeert de dierenarts dat het lammetje alleen van buiten een lam is en van binnen een varkentje. Gelukkig kan hij het dier helpen, als het lammetje dat tenminste echt wil.

Pim Lammers vertelt het verhaal in weinig goed gekozen woorden en vaak in de vorm van een dialoog. Het is een luchtig verhaal, omdat het probleem niet zwaar wordt aangezet en iedereen tevreden is over de uiteindelijke oplossing. De dierenarts heeft het uiterlijk van het lammetje veranderd en nu ziet hij eruit als een varkentje. Zowel de schapen als de varkens vinden de verandering geslaagd.
Milja Praagman maakte prachtige illustraties bij het verhaal en draagt in hoge mate bij aan de fijne sfeer die het boek heeft. Haar kleurgebruik is warm en de afkeuring van lammetjes gedrag wordt niet groot aangezet: meestal kijken de dieren vriendelijk of enigszins bezorgd. Nergens voert verdriet, spot of haat de boventoon. Praagman verwerkt in haar tekeningen ook een aantal subtiele boodschappen. Ze laat bijvoorbeeld met duidelijk afgebakende kleurvlakken de scheiding tussen schapen en varkens zien aan het begin van het verhaal. Na de gebeurtenissen zien we dat de grenzen minder afgebakend zijn en schapen en varkens letterlijk over de grens kijken. Een ander voorbeeld is de rups die we op de eerste pagina zien en die op de laatste pagina uit zijn cocon gekropen is. In zijn nieuwe gedaante is hij duidelijk gelukkig.
Het boek geeft tal van ingangen om over (gender)rollen en de wens erbij te willen worden te praten, bijvoorbeeld over de keus dat het lammetje er ook als een varkentje uit wil zien en wat hij daar allemaal voor over heeft.

Het lammetje dat een varken is is een gelaagd en zeer geslaagd prentenboek met een leeftijdsloze boodschap: wees wie je bent en geef een ander de ruimte te zijn wie hij (of zij) is.

Het lammetje dat een varken is
Pim Lammers (tekst) en Milja Praagman (illustraties) 

De Eenhoorn, 2017     € 13,95