Lijst Home‎ > ‎

Het leven van een loser

Geplaatst 15 sep. 2010 05:22 door susan *   [ 26 sep. 2010 08:13 bijgewerkt ]
Bram Botermans, vooral bekend als loser, is bezig ook ons land te veroveren. In zijn dagboek, dat geen dagboek mag heten, maakt hij de lezer deelgenoot van het wel en vooral het wee van een brugklasser. Hij doet uit de doeken wat er allemaal bij komt kijken om overeind te blijven op een middelbare school; hij schrijft over zijn ouders, zijn jonge broertje die altijd alles mag en zijn oudere broer die hem graag een geintje flikt. Bram heeft ook het nodige te stellen met zijn vrienden en met een plak beschimmelde kaas op het schoolplein.
Het boek ziet eruit als een schrift, waarin korte stukjes tekst met stripachtige tekeningen worden afgewisseld. De humor van het verhaal spreekt grote groepen kinderen van over de hele wereld aan. Bram zet zichzelf dan wel in de rol van loser, maar met een onuitputtelijke energie probeert hij ondanks alles grip op zijn leven te krijgen.
In Nederland zijn de eerste twee delen van de dagboeken vertaald, in het Engels komt deel 5 in november uit. In Engeland en Amerika zijn de boeken zeer populair en de filmrechten zijn inmiddels verkocht. De humor vind ik in het Engels beter tot zijn recht komen dan in het Nederlands en tegen de leraren Engels zou ik zeggen: grijp je kans en doe iets leuks met dit boek.
In Engeland verscheen dit jaar een parodie op de ´Wimpy kid´ boeken waarin Tim Collins twee hypes in de jeugdboekenmarkt combineert in ´Diary of a Wimpy Vampire. Because the undead have feelings too´.
Het leven van een loser is een van de kerntitels voor de komende Kinderboekenweek.

Het leven van een loser         Diary of a Wimpy Vampire
Jeff Kinney                              Tim Collins
 
De Fontein, 2009   € 13,92              Mombooks, € 10,99 (bol.com)