Lijst Home‎ > ‎

Het leven van een loser Zwaar de klos! - Jeff Kinney

Geplaatst 1 jun. 2014 05:25 door susan *   [ 1 jun. 2014 05:49 bijgewerkt ]

Het leed van Bram Botermans doet het goed in binnen-en buitenland. Zijn zevende dagboek, Het leven van een loser Zwaar de klos! staat op de shortlist van de Nederlandse Kinderjury en is een van de kerntitels voor de komende Kinderboekenweek.
Het stramien is inmiddels bekend: brugklasser Bram beschrijft zijn moeizame leven in zijn dagboek dat naast de tekst veel tekeningen bevat. In dit boek kijkt hij terug op zijn kindertijd en begint zijn verhaal in de baarmoeder´waarin ik in 
m´n eentje een beetje rondzwom, achterwaartse salto´s maakte en kon slapen wanneer ik maar wilde´. Maar zelfs in de baarmoeder zit het de geboren loser niet mee als zijn moeder besluit elke dag klassieke muziek te draaien en tot hem te spreken via een microfoon. De gemiste slaap uit die periode moet nog steeds worden ingehaald, maar helaas lukt dat niet:´als je met vier andere mensen in één huis woont, komt er altijd wel een of andere idioot voorbij die alles verpest.´
Na beschrijvingen over het hebben van een broertje met een fantasievriendje, de overlast van een inwonende oom en het wc-papierbeleid op school komt het thema van de Kinderboekenweek in zicht: feest! Op Brams school wordt een Valentijnsfeest georganiseerd en dat verloopt natuurlijk op zijn Amerikaans: er zijn speciale´snoepogrammen´ om een date mee te regelen, het meisje dat meegaat naar het feest verwacht een etentje vooraf, goed vervoer naar het feest en een keurig geklede jongen die haar begeleidt. De lat ligt dus hoog en het lukt Bram dan ook niet aan alle verwachtingen te voldoen.

De loserboeken van de Amerikaanse Jeff Kinney zijn een enorme hit en worden veel gelezen in groep zeven en acht van de basisschool. De specifieke humor spreekt blijkbaar aan. Het succes kan voor een deel verklaard worden door de vormgeving. De loserboeken bestaan voor een belangrijk deel uit striptekeningen die op grappige wijze de tekst ondersteunen. De tekst zelf bestaat uit korte stukjes die afgedrukt zijn op lijntjespapier en zo de indruk versterken dat er een dagboek gelezen wordt. De simpele vorm is een beetje bedrieglijk omdat Bram Botermans wel een brugklasser is en ook het idioom van een brugklasser heeft. In de tekst staan dan ook wat lastige woorden als´sociale vaardigheden´, ´getraumatiseerd´ of ´actieradius´.
De meeste kinderen zullen via de tv bekend zijn met de Amerikaanse schoolcultuur en geen probleem hebben met de typisch Amerikaanse aspecten van het verhaal, al blijft het krijgen van een ´groene kaart´ als straf erg raar.

Het leven van een loser Zwaar de klos!
Jeff Kinney


De Fontein, 2013     € 14,99