Lijst Home‎ > ‎

Het lijstje van 2014

Geplaatst 30 dec. 2014 02:51 door susan *   [ 30 dec. 2014 03:04 bijgewerkt ]

Zoals ieder jaar begin ik dit eindejaarsblog met enige aarzeling. De overgang naar het nieuwe jaar is een kunstmatige streep. In januari zal ik nog veel boeken lezen en bespreken die in 2014 uitkwamen. Het lijstjes met mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar is dus een momentopname. Klik op de titel om bij de recensie over het boek te komen.

Dit is mijn eindejaarslijstje:

1. Doodgewoon van Bette Westera en Sylvia Weve
Een verpletterend mooi boek met gedichten over het leven ook al is het onderwerp de dood. Sylvia Weve overtreft zichzelf andermaal en illustreerde het boek zoals alleen zij dat kan.

2. Honderd uur nacht van Anna Woltz
Anna Woltz leverde dit jaar weer een geweldig boek af. Honderd uur nacht gaat over Emilia die in haar eentje naar New York gaat om te ontsnappen aan de gevolgen van het domme gedrag van haar vader. Ze belandt midden in orkaan Sandy die het leven in de metropool ontwricht. Woltz schrijft prachtig en verdient komend jaar een mooie prijs.

3. Een planeet in je hoofd van Sally Gardner
In honderd korte hoofdstukken schetst Gardner het dagelijks leven van een dictatuur. Het verhaal speelt zich af in Engeland in het jaar 1956 in een wereld waarin de Geallieerden de Tweede Wereldoorlog hebben verloren. Razend knap geschreven boek dat nog lang in het hoofd blijft spoken

4. Hotel de grote L van Sjoerd Kuyper
Dertienjarige Kos vertrouwt zijn lief en leed toe aan een oude bandrecorder. Zijn wereld staat op zijn kop als zijn vader een hartaanval krijgt en hij met zijn zussen het familiehotel probeert open te houden. Een prachtig geschreven verhaal boordevol gebeurtenissen die vermaken, ontroeren, herkenbaar zijn en verbazen.

5. Het dikke denkboek van Reynier Molenaar
Bij een kleine uitgeverij verscheen dit goed gedocumenteerde boek over de westerse filosofie. In een prettige humorvolle stijl opent Molenaar een schatkamer aan kennis, vragen en mogelijke antwoorden.

6. Volk van Terry Pratchett
Voor wie het werk van Terry Pratchett nog niet kent is Volk een goede kennismaking. Alle sterke kanten van zijn schrijverschap laat hij in dit boek zien: fantasie, humor, verrassende beeldspraken, weergaloze dialogen, emoties, bijzondere personages en een verhaal dat ergens over gaat.

7. Bunkerdagboek van Kevin Brooks
Zes mensen zijn opgesloten in een bunker en overgeleverd aan een onbekende ontvoerder. Een beklemmend boek dat geen antwoorden geeft. Prachtig geschreven zoals we gewend zijn van Kevin Brooks.

8. Alle dieren levend en vrij van Mariken Jongman 
Jongmans heeft een levendige stijl die prettig weg leest. Haar verhaal gaat over dierenwelzijn, actie voeren en de liefde.

9. De krijtjes staken! – Drew Daywalt
Een prentenboek over boze, teleurgestelde en overwerkte kleurkrijtjes die in staking gaan. Zij leggen in een brief uit wat ze dwars zit. Een grappig boek dat aanzet om met een frisse blik naar kleurgebruik te kijken. Het boek is fantastisch vertaald door Koos Meinderts.

10. Lotte en Roos De meisjes tegen de jongens – Marieke Smithuis
Veel schrijvers maken verhalen over twee kinderen en hun dagelijkse belevenissen. Nieuwkomer Marieke Smithuis verstaat de kunst op te vallen in dit genre. In haar sprankelende humorvolle stijl schrijft zij over de zusjes Lotte en Roos, hun familie, een eigenwijze hond en de vervelendste buurjongens die er bestaan.

Ook deze boeken zijn aanraders, ze worden in januari op kinderboekenpraatjes besproken:

Hoe ik per ongeluk een boek schreef - Annet Huizing
Kroonsz – Marco Kunst
Elke dag een druppel gif – Wilma Geldof
Kodo – Bert Louwenberg en Mark Jansen