Lijst Home‎ > ‎

Het lijstje van 2017

Geplaatst 20 dec. 2017 02:32 door susan *   [ 14 jan. 2018 14:51 bijgewerkt ]

2017 begon rustig voor kinderboekenpraatjes. De stroom nieuwe boeken kwam langzaam op gang en bestond vooral uit prentenboeken. Maar toen het halverwege maart eenmaal begon te stromen was de hoeveelheid overweldigend, zelfs in de zomervakantie bleven de boeken op de mat vallen. Daarbij viel op dat er de laatste maanden vooral veel interessante boeken voor jongeren uitkwamen.
Dit jaar besprak ik 117 boeken, ik gaf mijn mening over de genomineerde boeken voor de Woutertje Pieterse Prijs en de Gouden Griffel en maakte verschillende boekenlijstjes.
Voor het komend jaar staat een belangrijke beslissing op de agenda: gaat kinderboekenpraatjes van naam veranderen? Kinderboekenpraatjes dekt namelijk niet langer de inhoud van de site, er staan immers geen vrijblijvende praatjes op, maar serieuze boekrecensies. Ik hou jullie op de hoogte.
Verder ga ik komend jaar met een leuke ploeg mensen bepalen wie de Jenny Smelik/IBBY-prijs 2018 gaat krijgen, een prijs voor een boek waarin culturele diversiteit een vanzelfsprekende - en niet problematiserende rol speelt. Daar heb ik veel zin in.

En dan nu mijn lijstje favoriete boeken uit 2017. Klik op de titel voor een uitgebreide besprekingen.

Lampje – Annet Schaap

Dit fantasievolle verhaal over de dochter van de vuurtorenwachter die te werk wordt gesteld in een ‘boos en stroef huis’ waar ook nog een monster woont is de verrassing van het jaar. Wie had kunnen denken dat deze succesvolle illustratrice ook een geweldige kinderboekenschrijfster is.
De zweetvoetenman – Annet Huizing

Van Annet Huizing wisten we al dat ze pakkend kan schrijven en heel goed ingewikkelde materie toegankelijk weet te maken. Haar uitleg van ons rechtssysteem is een zeer aangename must read voor iedereen.

Weer een dichtbundel die zich met niets laat vergelijken. Tekst, beeld en vormgeving zijn magnifiek.
Het heel grote vogelboek – Bibi Dumon Tak

Dumon Tak bespreekt op haar unieke wijze enkele vogels uit het legendarische boek Nederlandsche Vogelen van Nozeman en Sepp dat tussen 1770 en 1829 uitgegeven werd. Haar kennis, gecombineerd met haar vermogen in weinig woorden iets goed uit te leggen en haar gevoel voor humor zijn onovertroffen.
De lovebus – Tjibbe Veldkamp

Een goed geschreven spannend verhaal over verlangen, wraak, liefde en seks op het Groningse platteland in het jaar 1976.De heerlijke vertelstem van Honey, die zichzelf veel te makkelijk wegcijfert, maakt dit boek tot een fijne leeservaring.

Een boek over de Tweede Wereldoorlog waarin een gewone Amsterdamse jongen een ongewenste Jood wordt. Het is geen leuk boek, maar wel prachtig geschreven. 


Een beproefd verhaal over een kind dat een huisdier wil, maar uitstekend uitgewerkt. Van de vrolijke kleurrijke illustraties van Mark Janssen knalt de pret je tegemoet.Beer en Konijn – Julian Gough

De altijd vrolijke Beer en haar vriend Konijn, die een stuk minder positief in het leven staat, vormen een vermakelijk duo. Warme grappige dierenverhalen met een serieuze ondertoon.


Eindelijk weer een origineel en spannend verhaal met tovenaars en de magie van boeken in de hoofdrol.