Lijst Home‎ > ‎

Het Luciferkasteel - Keir Graff

Geplaatst 10 jan. 2018 03:49 door susan *   [ 10 jan. 2018 03:51 bijgewerkt ]

Noodgedwongen brengt Brian zijn zomervakantie door bij zijn oersaaie oom, tante en nichtje Nora. In plaats van kamperen, avonturen beleven en het winnende doelpunt scoren in het grote voetbaltoernooi moet hij, samen met Nora, oom Gerry’s computercursus Mijn Leuke Zomerklas uittesten. In zijn vrije tijd mag hij in zijn eentje wat voetballen in de tuin. Het spannend ogende bos achter de tuin is verboden terrein. 
    Op een dag daagt Brian zijn nichtje uit door haar notitieschrift af te pakken. Zij zet de achtervolging in en zo komen ze in het verboden bos terecht waar ze prompt verdwalen. Als ze hun weg zoeken stuiten ze op een merkwaardig groot houten huis, een huis dat eruit ziet als een kleutertekening: hoog, scheef, ramen die er lukraak ingezet lijken te zijn, willekeurig geplaatste balkons en torentjes en bovenop het huis staat een grote houten boot. De deur staat open en Brian en Nora gaan op onderzoek uit. Binnen ontmoeten ze leeftijdsgenoot Cosmo. Hij vindt het heel leuk dat ze langskomen, maar hij heeft nu weinig tijd voor bezoek, er is namelijk een horde Reuzenwespen ontsnapt.

Het Luciferkasteel is het tweede kinderboek van de Amerikaanse schrijver Keir Graff en het eerste dat in het Nederlands is vertaald. Hij schrijft naast kinderboeken ook voor volwassenen en hij is hoofdredacteur van Booklist in Chicago.
    Het Luciferkasteel is een vrolijk verhaal vol met leuke personages. Het rare huis wordt bewoond door de familie Van Desh. Cosmo woont er met zijn vader en een aantal ooms, zijn moeder is op avontuur, een gebruikelijk bezigheid voor een Van Desh. Binnen deze avontuurlijke familie zijn ze eraan gewend dat er weleens iets fout gaat. Zo is er al lange tijd niets meer van oom Kinsley vernomen die erop uit is getrokken om inspiratie voor een nieuw boek op te doen. Groot is de vreugde als er een teken van leven komt: hij blijkt zich ergens in het Luciferkasteel te bevinden, de vraag is alleen waar. Er wordt een zoekexpeditie gestart en er volgt een levensgevaarlijke tocht door het onbetrouwbare huis. Ook Brian en Nora nemen deel aan de zoektocht terwijl ze ondertussen de familie proberen te waarschuwen voor de plannen van de gemeente die weldra voor de deur zal staan met bulldozers en een sloopkogel om het huis af te breken. Als de familie eindelijk tijd heeft om naar de kinderen te luisteren verzinnen ze een oplossing, een nogal ongebruikelijke.
    De verteller van het verhaal is Brian en hij beschrijft zijn avonturen met de nodige humor. Daarnaast overdenkt hij met enige regelmaat zijn situatie en zo krijgt hij langzaam maar zeker meer begrip voor zijn nichtje. Ondertussen blijkt dat Nora, min of meer gedwongen door de omstandigheden, een stuk minder saai dan Brian aanvankelijk dacht. Graff verliest zich gelukkig niet helemaal in het beschrijven van de kolderieke avonturen en personages, hij blijft ook oog houden voor het beschrijven van emoties.

Het Luciferkasteel is een vlot geschreven origineel avonturenverhaal vol met gedenkwaardige personages.

Het Luciferkasteel
Keir Graff (vertaald door Esther Ottens) 

Van Holkema & Warendorf, 2017     € 13,99