Lijst Home‎ > ‎

Het magische receptenboek van Bakkerij Bliss - Kathryn Littlewood

Geplaatst 5 sep. 2012 03:05 door susan *

Roos Bliss ziet op een dag dat haar moeder een bliksemschicht door een kom beslag schept en van dat beslag een cake bakt die de kleine Kenny het leven redt. Dan weet ze dat de geruchten waar zijn: het gebak uit de bakkerij van haar ouders is magisch.
Op een dag doet de burgermeester van Simpeldrecht een dringend beroep op de ouders van Roos om 500 amandelcroissants te bakken die wellicht het dorp van de zomergriep kunnen verlossen. Albert en Dottie Bliss geven gehoor aan de oproep en laten hun vier kinderen achter met een oppas. Voor ze vertrekken krijgt Roos de taak het magische receptenboek van de familie te bewaken. Roos vindt het een mooie gelegenheid zelf eens met een aantal recepten te experimenteren. Haar plannen worden doorkruist door de komst van een onbekende imponerende tante, tante Lilian, die graag komt helpen nu de ouders Bliss er niet zijn.

Het magische receptenboek van Bakkerij Bliss is een aantrekkelijk verhaal vol met magische verwikkelingen. Natuurlijk gaat Roos met haar grote broer Tijm met de beste bedoelingen aan de slag met de recepten en natuurlijk leidt dat tot komische wantoestanden, want er komt nog heel wat kijken bij het magisch bakken. Neem alleen al de bijzondere ingrediënten zoals bijvoorbeeld ´de zachte adem der slaap van een mensch die nooit heeft gelogen´. Ondertussen heeft de lezer al lang door dat die tante Lilian niet te vertrouwen is. Toch weet de Amerikaanse schrijfster Kathryn Littlewood het spannend te houden en leeft de lezer mee met Roos die zich niet wil laten inpalmen, maar ook niet ongevoelig is voor de charmes van haar tante.
De vier kinderen Bliss worden door de omstandigheden gedwongen met elkaar samen te werken en gebruik te maken van hun verschillende kwaliteiten. Zo lukt het ze heel aardig om het onheil af te wenden. Even lijkt het erop dat Roos alsnog met tante Lilian mee zal gaan als deze vertrekt, maar de liefde voor het gezin wint. Littlewood is duidelijk een pleitbezorger van het stabiele gezin:´een gezin was iets dat tante Lilian nooit zou hebben, omdat ze dat van haar lang geleden al in de steek had gelaten. Daarom was Lilian zo kwetsbaar. Omdat ze alleen was.´
Het boek heeft een open einde. Het vervolg komt in 2013 uit. In dit deel zal Roos een bakwedstrijd met haar tante aan gaan. Degene die wint mag het kookboek hebben.

Het magische receptenboek van Bakkerij Bliss
Kathryn Littlewood 

Van Holkema & Warendorf, 2012     € 14,99