Lijst Home‎ > ‎

Het meisje en haar zeven paarden - Hadi Mohammadi

Geplaatst 25 jun. 2018 05:38 door susan *   [ 25 jun. 2018 05:48 bijgewerkt ]

We zien niet vaak een verhaal uit Iran tussen de Nederlandse kinderboeken. Het prentenboek Het meisje en haar zeven paarden is daarop een welkome uitzondering. Hadi Mohammadi, schrijver, vertaler en criticus, publiceerde al veertig kinderboeken. Dit is het eerste boek dat in het Nederlands is vertaald. Het zijn echter de illustraties die het boek naar de Lage Landen hebben gebracht. Marit Törnqvist coachte de Iraanse illustratrice Nooshin Safakhoo bij het tot stand komen van dit boek.

Het verhaal begint bij zeven paarden die aan een mobiel boven het bed van een meisje hangen. Het meisje kijkt ernaar door ‘haar verzinraam’. Al snel krijgen de paarden kleuren: ’Zeven paarden hadden wel en niet zeven kleuren.’ Zes paarden hebben een kleur gekregen, alleen het zevende paard niet. Daarop geeft elk paard wat van zijn kleur aan het zevende paard en ‘toen had het paard zonder kleur elke kleur die er was.’
    Dan komt het volgende avontuur: ‘Zeven paarden waren wel en niet op zeven plaatsen.’ Opnieuw lijkt het zevende paard uit de boot te vallen als er voor haar geen plaats is. Maar de andere paarden maken plaats en ‘toen had het paard zonder plaats elke plaats die er was.’
De zeven paarden verzinnen ook ‘van alles of niets’. De eerste verzint dat ze het snelste paard van de wereld is, de tweede verzint een rivier vol grote en kleine vissen, het derde paard verzint een groene wereld, de vierde verzint dat het kleine meisje vanachter het verzinraam naar haar kijkt, het vijfde paard verzint dat ze tot over haar oren verliefd is op een struik en het zesde paard verzint een reis naar de maan en sterren. Voor het kleine meisje kan bedenken dat het zevende paard niets kan verzinnen hebben de andere paarden het hoofd van het zevende paard al volgestopt met hun prachtige verzinsels ‘van alles en van niets’.
    Dan komt de dag dat de zeven paarden na elkaar elk een veulentje krijgen, het zevende paard als laatste. De zeven veulens groeien op tot zeven paarden in zeven kleuren. Er is een paard bij met meer dan één kleur, met meer dan één plaats, een paard dat van alles en van niets kan verzinnen. Dit paard gaat naar het kleine meisje dat in haar bed ligt en hij geeft haar wat van zijn kleuren, wat van zijn plaatsen en wat van zijn verzinsels.

Het poëtische repeteerverhaal verhaal heeft veel kwaliteiten. De vorm zal jonge lezers aanspreken, al zullen ze het verhaal wellicht niet direct begrijpen. Dit staat echter het leesplezier niet in de weg en dat heeft alles te maken met de prachtige illustraties. We zien hoe de paarden wat van hun kleur weggeven aan het zevende paard door een bad te delen, we zien hoe ieder paard zijn eigen plaats heeft in het landschap en hoe deze samenkomen in de plaats die ze voor het zevende paard maken. Ook zien we de zes paarden en hun gedachten die zich mengen als ze gedeeld worden met het zevende paard.
    Het verhaal kleurt de wereld van het meisje. In het begin ligt ze in een vrij sombere omgeving in haar bed. Pillen en drankjes op haar nachtkastje suggereren dat ze ziek is. Als het veulen van het zevende paard in haar kamer verschijnt krijgt alles kleur.
    Het verhaal heeft ook een diepere laag. Het laatste paard heeft aanvankelijk geen kleur, geen plaats en geen fantasie. Doordat de andere paarden bereid zijn om te delen ontstaat er iets moois: een paard met een eigen kleur, dat zich thuis voelt op verschillende plekken en dat vol fantasie zit. Deze kwaliteiten geeft het paard door aan haar veulen, dat uitgroeit tot een paard dat op zijn beurt veel kan weggeven. Het verhaal lijkt de lezer erop te willen wijzen dat vreemdelingen met wat hulp van buitenaf de wereld kleurrijk en leuker maken.

Het meisje en haar zeven paarden is een poëtisch prentenboek met prachtige illustraties over een meisje dat met haar fantasie de wereld kleurt.

Het meisje en haar zeven paarden
Hadi Mohammadi (vertaald door Imme Dros) met illustraties van Nooshin Safakhoo 

Querido, 2018     € 14,99