Lijst Home‎ > ‎

Het meisje met de parel en andere verhalen

Geplaatst 9 jul. 2014 06:44 door susan *   [ 9 jul. 2014 06:46 bijgewerkt ]

´Beter goed gejat dan slecht bedacht´ moeten ze bij het Mauritshuis hebben gedacht toen ze in navolging van het Rijksmuseum besloten bij de heropening een voorleesboek uit te brengen: voor beide boeken zijn de beste kinderboekenschrijvers gevraagd (in dit boek goed voor eenenveertig Zilveren- en vijf Gouden Griffels) en beide boeken zijn op groot formaat uitgegeven (waardoor de besproken kunstwerken goed tot hun recht komen). 
Ook deze keer is de schrijvers gevraagd een verhaal te bedenken bij een van de schilderijen uit de collectie van het museum. De auteurs werken die opdracht verschillend uit. Imme Dros zoemt in op het kleurgebruik van Vermeers Gezicht op Delft als ze haar verteller laat ontdekken dat hij niet met een´rattenschip´ naar de Oost hoeft om een rijkdom aan kleuren te kunnen zien. Ruben Prins knipoogt naar Dan Browns Da Vinci Code als hij een kunstkenner en een onwetende kijker Jan Steens Soo voer gesongen, soo na gepepen laat bekijken op zoek naar een aanwijzing om een niet nader omschreven zoektocht tot een goed einde te brengen.
Veel auteurs kiezen ervoor het schilderij als een momentopname uit hun verhaal te presenteren. Deze verhalen zijn dan vaak gesitueerd in de tijd dat het schilderij ontstond. In Brief van Erna Sassen draait het om een familieruzie. Oma is teleurgesteld over het formele (dure) portret van haar driejarige kleindochter dat zij als cadeau krijgt aangeboden. Ze had liever een ets of pentekening gehad van Rembrandt,´zo een waar het kind op staat zoals het is´ en Joyce Pool beschrijft waarover het jongetje op Frans Hals´schilderij Lachende jongen zo´n pret heeft. Een van de origineelste verhalen is van Daan Remmerts de Vries die een kibbelende Adam en Eva in het paradijs beschrijft.
Een drietal bijdragen valt op door een afwijkende vorm. Harrie Geelen schreef een gedicht bij een bloemenstilleven, Ted van Lieshout maakte een blokgedicht bij Fabritius´ Puttertje en Annemarie van Haeringen schreef een kort sprookje met een typisch 17e eeuwse draai aan het eind.
Gideon Samson kreeg de eer het verhaal bij het topstuk van het Mauritshuis te schrijven, Vermeers Meisje met de parel. Hij beschrijft de relatie tussen het meisje en Jan. Hij trouwt met een ander, maar blijft van haar houden evenals Jans kleinzoon.

Het meisje met de Parel en andere verhalen is net als zijn voorganger een mooi en aantrekkelijk boek. De schrijvers laten de lezers op een andere manier naar de schilderijen kijken: met meer oog voor detail en vaak met een glimlach.

Het meisje met de meisje parel en andere verhalen
Diverse schrijvers 

Leopold/Het Mauritshuis     € 19,99