Lijst Home‎ > ‎

Het mooiste geschenk - Brigitte Weninger

Geplaatst 17 dec. 2011 05:18 door susan *   [ 21 nov. 2012 02:21 bijgewerkt ]
De periode voor Kerst is de adventstijd, een tijd van verwachting. Vanaf 1 december wordt op verschillende manieren deze tijd beleefd, waarvan de bekendste uiting de adventskalender is. Een bijzondere en fijne manier om met kinderen de adventstijd te beleven is het vertellen van verhalen; elke dag een kort verhaal, met een toepasselijk thema, met op Eerste Kerstdag het afsluitende laatste verhaal.
Het is niet makkelijk een geschikt boek hiervoor te vinden, maar het bestaat wel: Het mooiste geschenk, 14 adventsverhalen verzameld door Brigitte Weninger. Zij heeft vele kinderboeken op haar naam staan, onder andere de prentenboekserie over konijn Paultje.

Advent draait om verwachting, het toeleven naar dat bijzondere feest. Weninger brengt in haar boek dit verwachtingselement in de vorm van een engeltje en een grote haas. Zij zijn de rode draad met hun speurtocht naar het mooiste geschenk voor het Kerstkind.
Een engeltje is afgedaald om op aarde ´het mooiste geschenk ooit´ te gaan zoeken voor het Kerstkind. Maar wat moet het worden? ´Een sappige wortel´ stelt een oude haas voor en hij vertelt een verhaal waarin het schenken van een wortel tot grote vreugde leidt. Het engeltje vindt het een mooi verhaal, maar niet iedereen is blij met een wortel. Peinzend vraagt de oude haas zich af of je licht cadeau zou kunnen doen. Het engeltje weet daar wel een verhaal over en zo wordt het tweede verhaal verteld.
Iedere keer wordt een verhaal afgerond en opgestart met een gesprekje tussen de oude haas en het engeltje, iedere keer wordt de lezer dus ook weer warm gemaakt voor het volgende verhaal waar ´vol verwachting´ naar uit gekeken kan worden.
De verhalen hebben thema´s die bij de advent passen, ze gaan onder andere over de sterren, wonderbaarlijke ontmoetingen, de kerstman, engelen, een kerstkoekjes stelend´monster´, vriendschap en iets over hebben voor een ander. In ieder verhaal klinkt een kerstthema door. Het zijn echter geen moralistische saaie verhalen, integendeel. Weninger verstaat de kunst een vlot voorleesverhaal te schrijven, met af en toe een grapje erin verwerkt. De ´moraal van het verhaal´ ligt er niet dik bovenop en dat is ook niet nodig.
De dialogen tussen het engeltje en de oude haas zijn leuk, het engeltje is nog aan de jonge kant en dat is te horen aan het taalgebruik, de ´flits en knetters´ zijn niet van de lucht.
Het 23e verhaal is het kerstverhaal en in het 24e verhaal hoort de lezer eindelijk welk geschenk het engeltje mee zal nemen voor het Kerstkind.

Een adventsboek moet er aantrekkelijk uit zien, zeker als je een aantal jaren achtereen uit hetzelfde boek wilt voorlezen. De uitgever heeft dat begrepen en een mooi stevig en zacht aanvoelend boek uitgegeven. Het staat vol met gekleurde illustraties van diverse illustratoren. Het boek zelf is ook een mooi geschenk.

Het mooiste geschenk
Brigitte Weninger (tekst en red.)
 
De Vier Windstreken, 2002     € 18,95