Lijst Home‎ > ‎

Het mooiste uit 2013

Geplaatst 28 dec. 2013 03:27 door susan *   [ 28 dec. 2013 03:28 bijgewerkt ]

Kinderboekenpraatjes

Voor kinderboekenpraatjes was 2013 een goed jaar. Het aantal lezers verdubbelde en er waren mooie complimenten van lezers en van mensen uit het vak. Het uiterlijk van de site werd volwassen: de lieve tekeningen van mijn dochter werden vervangen door de professionele tekeningen van Inge van Noortwijk.
Hoogtepunt van het jaar was de vraag van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag om de recensies van kinderboekenpraatjes te mogen archiveren. Die vraag is natuurlijk met een volmondig ´ja´ beantwoord.

De mooiste illustraties
Gevestigde namen leverden dit jaar weer mooi werk af: Annemarie van Haeringen liet haar vrolijke losse stijl onder andere zien in Ik wil ook!,  Die dag in augustus en Coco. Philip Hopman is op zijn best in de serie over Boer Boris, met als hoogtepunt de zwempartij van de boerderijdieren in zee. Ook Marije Tolman maakte dit jaar weer prachtig werk. In Springende pinguïns en lachende hyena´s geeft ze haar eigen, vaak grappige, visie op de tekst. 
2013 is zeker het jaar van Floor Rieder die het succesvolle boek Het raadsel van alles wat leeft prachtig illustreerde in haar unieke stijl die zowel de tekst ondersteunt als er commentaar op geeft. Ook Linde Faas mag hier niet ontbreken. Met Troep en Sinterklaas slaat een jaartje over heeft ze nadrukkelijk haar visitekaartje afgegeven.
Twee buitenlandse illustratoren vielen dit jaar op: de Brits/Japanse Ayono Imai met haar bijna surrealistische illustraties in De fabels van Aesopus en de Franse Aurelia Fronty die in Feeëngeheimen bijzonder mooi werk laat zien.

Voor de kleintjes
Er zijn maar weinig schrijvers die voor jonge lezers iets bijzonders maken. Gelukkig staken er toch wat boeken boven het gemiddelde uit. Ted van Lieshout en Philip Hopman weten in hun Boer Borisserie een eenvoudig gegeven tot een schitterend geheel te maken in woord en beeld. Een ander hoogtepunt is Held op sokken waarin Bette Westera speelt met cliché´s in haar vrolijk rijmende tekst. Thé Tjong-Khing heeft het verhaal gedurfd geïllustreerd en deinst niet terug voor een bloederig detail. Thé Tjong-Khing maakte dit jaar overigens ook een heel aardig Gouden Boekje: Een mooi plekje.
In het al eerder genoemde Ik wil ook! laat Bibi Dumon Tak zien wat literair schrijven voor kleuters is. Haar taalgebruik is mooi, veelzijdig en verliest nergens de onervaren lezer uit het oog. Tot slot was het prentenboek van de Kinderboekenweek dit jaar een topper. Met Zzz maakte Loes Riphagen een boek waarin de lezer blijft kijken en ontdekken.

Voor de (bijna) zesjarige tot (ruim) veertienjarige
Voor zes tot achtjarige blijft het ieder jaar moeilijk leuke goed geschreven kinderboeken te vinden. Zij moeten het vooral doen met aviboeken en serieboeken. Mirjam Oldenhave laat zien dat serieboeken wel een hoge kwaliteit kunnen hebben. Haar Mees Kees boeken zijn uitstekend geschreven, grappig en ontroerend.
Kinderen vanaf een jaar acht kwamen dit jaar beter aan hun trekken. De boeken van David Walliams zijn definitief in Nederland doorgebroken. Het zijn grappige goed geschreven verhalen in de stijl van Roald Dahl. In hetzelfde genre was dit jaar Olivier en de dwaaleilanden van Philip Reeve een aanrader.
Voor een wat serieuzer verhaal kan de lezer terecht bij Rebecca Stead´s De spionnenclub, een realistisch verhaal waarin niet alles is wat het lijkt.
Van eigen bodem viel het debuut Troep van Ilse Bos op, een avonturenverhaal gevuld met (veel) kleurrijke personages. Een ander opvallend debuut is Broergeheim Van Emiel de Wild: spannend, indringend en geloofwaardig.
Ook een aantal bekende auteurs met gevestigde namen leverden dit jaar mooie boeken af: Marco Kunst met Vlieg!, Anna Woltz met Mijn bijzonder rare week met Tess, Marjolijn Hof met De regels van drie en Derk Visser met Lente
Het genre ´informatief kinderboek´ springt er dit jaar uit met twee toppers : Bibi´s doodgewone dierenboek van Bibi Dumon Tak en Het raadsel van alles wat leeft van Jan-Paul Schutten. Dumon Tak beschrijft in haar unieke vertellende stijl over alledaagse beestjes waarover ze veel nieuws weet te vertellen. Het raadsel van alles wat leeft kreeg dit jaar, terecht, veel aandacht. In dit prachtig uitgegeven boek behandelt Schutten complexe vraagstukken. Met humor en inzicht bouwt hij een overzichtelijk verhaal op en ontsluit daarmee voor een grote groep mensen de raadsels van de evolutie.

Voor veertien plussers
Tot mijn grote vreugde is 2013 ook het jaar van Patrick Ness. Deze veel bekroonde Britse schrijver verovert eindelijk Nederland. Met zijn indringende Chaostrilogie brengt hij een verhaal over liefde, macht, manipulatie, verzet en overleven gesitueerd in een unieke setting. Ook Zeven minuten na middernacht, dat hij schreef aan de hand van een verhaalidee van de inmiddels overleden Siobhan Dawn, is een prachtig boek; een van mijn favoriete boeken van dit jaar.
Om oorlogsleed te voelen hoeft de lezer niet uit te wijken naar fantasy. In Iedereen bleef brood eten verhaalt Do van Ranst over een aantal inwoners van het Vlaamse Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zelden werd de waanzin van oorlog zo mooi in een jeugdboek beschreven.

Tot slot
Een overzicht als dit dwingt op een dag een streep te trekken en terug te kijken. In de praktijk is de scheiding tussen wat dit jaar en komend jaar uitkomt niet zo hard. Komende weken zullen op kinderboekenpraatjes nog een aantal boeken uit 2013 besproken worden en daar kunnen nog bijzonder mooie tussen zitten. Daarnaast is de keuze bepaald door de boeken die ik onder ogen kreeg.