Lijst Home‎ > ‎

Het mooiste van 2012

Geplaatst 28 dec. 2012 04:18 door susan *   [ 28 dec. 2012 04:20 bijgewerkt ]

2012 was voor kinderboekenpraatjes.nl een goed jaar. Er werden 148 boeken besproken, er waren twee interviews, beschouwingen, nieuwtjes en een serie over het fenomeen Geronimo Stilton. Het aantal lezers nam spectaculair toe. 

Bij de afsluiting van het jaar hoort een boekenlijstje met favorieten. Er verscheen veel moois dit jaar, alle reden dus om voor een top tien te kiezen.


1.  Zwarte zwaan – Gideon Samson
2.  Een weeffout in onze sterren – John Green
3.  De raadsels van Sam – Edward van de Vendel
4.  Aan de kant, ik ben je oma niet! – Bette Westera
5.  Nederland – Charlotte Dematons
6.  Ik kan nog steeds niet vliegen – Anna Woltz
7.  Spinder – Simon van der Geest
8.  Dertien rennende hertjes – Edward van de Vendel
9.  iBoy – Kevin Brooks
10. De Penderwicks aan zee – Jeanne Birdsall

Op 10 die heerlijke tijdloze verhalen over de familie Penderwick. Sfeervol en grappig. 
Op 9 het negende vertaalde boek van Kevin Brooks. Brooks neemt een bizar uitgangspunt voor zijn verhaal en plaatst dat in de huiveringwekkende harde wereld van West Londen. Zijn prachtige stijl, wederom geweldig vertaald door Jenny de Jonge, doet de rest. 
Op 8 een beeldroman die leest als een sprookje. De poëtische tekst geeft de beelden een tweede laag en daagt de lezer uit als een hertog(in) de leiding te nemen over het eigen leven. 
Op 7 een boek waar naar uitgekeken werd. Zou Simon van der Geest in staat zijn weer een mooi boek af te leveren? Ja dus. Hij beschrijft op lichte toon een keiharde strijd tussen twee broers die een verschrikkelijk geheim delen. 
Op 6 het originele verhaal van Anna Woltz over twee oorlogskinderen die mogen aansterken in Denemarken. Beide kinderen geeft ze een eigen stem waarin subtiel het oorlogsleed, de hoop op een nieuw begin en de onderlinge relaties worden beschreven. 
Op 5 het schitterende boek van Charlotte Dematons. Nederland op zijn mooist. Bladzijden vol grappige details in een toegankelijke tekenstijl. 
Op 4 de gedichten van Bette Westera. 2012 was een jaar waarin veel mooie kinder-en jeugdpoëzie verscheen. Mijn keus viel op dit boek omdat Westera eindelijk de dichtbundel schreef waar niets op af te dingen is. De originele illustraties van Sylvia Weve en de gewaagde vormgeving van het boek deden de rest. 
Op 3 het vervolg op Toen kwam Sam, een vervolg dat het eerste boek naar de (Griffel)kroon steekt. Een warm eerlijk emotioneel verhaal dat zich afspeelt in de ijzige kou en ontroerend mooi verteld wordt. 
Op 2 het geweldige en aangrijpende boek van John Green. Twee pubers, op de rand van de dood die verliefd worden. Hun eerlijkheid, hun humor, hun angst en hun verdriet is een ode aan het leven. Het is het vakmanschap van Green dat hij zoveel grote thema´s in balans kan houden. 
Op 1 Zwarte zwaan van Gideon SamsonHet jaar is bijna over en dan BAF, op de valreep nog zo´n verpletterend mooi en goed geschreven boek. Samson geeft drie personen het woord: de meedogenloze Rifka, haar vriendin Duveke en de broer van Duveke. Rifka wil haar eigen begrafenis bijwonen en verzint daarvoor een plan. Hoe het plan uitpakt houdt de lezer 200 pagina´s in de ban. 

Kinderboekenpraatjes heeft toekomstplannen. Het komend jaar zal de website een make-over krijgen. Er wordt gewerkt aan een nieuwe homepage en aan een nieuw logo. Een aantal rubrieken zal verdwijnen. Wat blijft is het enthousiasme. Ook komend jaar zal ik jullie weer met plezier op de hoogte houden.