Lijst Home‎ > ‎

Het Morelli principe - Laura & Simon Burgers

Geplaatst 25 jun. 2014 02:49 door susan *   [ 25 jun. 2014 02:49 bijgewerkt ]

Wie is Morelli? Dat is de eerste vraag die de titel oproept. Het blijkt een Italiaanse kunstkenner uit de 19e eeuw. De hoofdpersoon uit het boek, de zestienjarige Adam, bewondert Morelli omdat hij zich niet blind staarde op de grote dingen, maar oog had voor details; daarmee wist hij aan te tonen dat kunstkenners grote fouten hadden gemaakt in het wel of niet toekennen van schilderijen aan beroemde schilders. Dit oog voor detail heeft Adam hard nodig als hij een complot op het spoor komt.
Om de schoolkrant te redden willen Adam en Wicky een reportage schrijven die goed genoeg is om een landelijke wedstrijd winnen. Wicky weet een interview met een gedetineerde te regelen. Het gesprek levert maar één interessante uitspraak op:´Binnenkort gaat er iets ergs gebeuren in Nederland. Een ongeluk. Er gaan doden vallen´. Wicky en Adam doen nader onderzoek en komen erachter dat een beveiligingsbedrijf een computerstoring in de kerncentrale van Borsele wil veroorzaken. Omdat de politie de beschuldigingen niet serieus neemt moeten Adam, zijn opa en Wicky zelf in actie komen en dat is niet zonder gevaar. 

Het Morelli principe is de tweede jeugdthriller van Laura en Simon Burgers, vader en dochter. Simon Burgers is communicatiedocent en Laura studeert rechten en Frans en was op de middelbare school hoofdredacteur van de schoolkrant. De samenwerking verliep als volg: gemeenschappelijk werd er nagedacht over de verhaallijnen waarna Laura begon met schrijven; Simon schaafde de teksten bij en samen bediscussieerden zij het resultaat tot ze beiden tevreden waren. Vader en dochter hopen dat het boek ertoe bijdraagt computerbeveiliging als een serieuze zaak te zien.
De samenwerking heeft tot een vlot geschreven en spannend boek geleid. De verhaallijn is goed te volgen en heeft ook vaart. Er zijn wel enkele toevalligheden die het plot ontsieren, zo is een verdachte man toevallig de buurman van Adams opa en toevallig heeft opa nog een sleutel van zijn huis en toevallig ziet opa daar een grote tas met geld.
Natuurlijk is er ook sprake van een sluimerende liefde tussen Adam en Wicky want een jeugdboek kan blijkbaar niet zonder een romance.
Laura Burger omschrijft het jeugdboekengenre als pretentieloos, een genre waar het allemaal niet zulke zware kost hoeft te zijn. Het Morelli principe past goed in deze definitie: een pretentieloos jeugdboek dat lekker weg leest. 

Het Morelli principe
Laura & Simon Burgers 

Ploegsma, 2014 € 15,99