Lijst Home‎ > ‎

Het Muizenhuis - Karina Schaapman

Geplaatst 7 jan. 2012 03:21 door susan *   [ 1 apr. 2012 02:43 bijgewerkt ]
Het Muizenhuis
´bedacht, gemaakt en geschreven´door Karina Schaapman is de grootste kinderboekenhit van 2011. Binnen een half jaar is het zes keer herdrukt, ruim 50.000 exemplaren verkocht en al in diverse talen vertaald. Wat is er nu zo leuk aan Het Muizenhuis? Het Muizenhuis zelf!

Schaapman liet zich inspireren door een van haar favoriete boeken uit haar jeugd, Het Muizenboekje van Clinge Doorenbos. Het begon met het maken van een patchworkdekentje en daar hoort natuurlijk een bedje bij en een bedje vraagt om een kamertje en zo begon een bouwproject dat drie jaar heeft geduurd. Het Muizenhuis is twee meter breed en drie meter hoog en is een organisch bouwwerk met heel veel verschillende kamers. Eigenlijk is het een complete muizenmaatschappij, want naast woonkamers, slaapkamers en badkamers zijn er ook werkplaatsen, winkels, een opwerkingsfabriek en voorraadkamers. Daarbij is Schaapman niet willekeurig te werk gegaan, bij het bouwen van het huis is er al voor iedere kamer een verhaal verzonnen.
De gedetailleerdheid van de inrichting is in een beschrijving nauwelijks recht te doen. De kijker wordt steeds weer verrast door allerlei grappige details en door bekende voorwerpen op miniformaat, zoals banenendozen, lp-hoezen of het dagboek van Anne Frank. Het huis heeft een nostalgische sfeer, mede veroorzaakt door het gebruik van originele stoffen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Schaapman kon over deze stoffen beschikken omdat in de familie stalenboeken bewaard zijn gebleven die op deze manier een mooie bestemming hebben gekregen. Ook kunstenaars werkten mee en maakten minischilderijen en beelden. Henk Schiffmacher voorzag zelfs een van de bewoners van een echte zeemanstatoeage.
 
Al in een vroeg stadium heeft Schaapman besloten dat de kindermuizen Sam en Julia (in mensenleeftijd acht jaar) de hoofdpersonen in het verhaal moesten zijn. De verhaaltjes die Schaapman rond de bewoners maakte zijn geïnspireerd op haar eigen kindertijd en haar ervaring als moeder. Schaapman wil in haar boek de wereld in het klein laten zien, een wereld die uitnodigt veel te ontdekken, een wereld waar je ook eens bij de buren gaat kijken en waar je kunt leren ´dat als je er anders uitziet of andere gebruiken en rituelen bij de buren meemaakt, dat niet bedreigend hoeft te zijn, maar dat je er wat van leert, dat het je verrijkt.´
 
De verhaaltjes zijn eenvoudig en beschrijven dagelijkse gebeurtenissen zoals het bakken van pannenkoeken, een bezoek aan de voddenboer of een visite bij opa die zeeman is. Vooral Julia doet veel nieuwe ervaringen op: ze maakt een Sjabbatmaaltijd mee en ze ondervindt dat wassen met een wasmachine niet zo eenvoudig is. De verhaaltjes zijn gericht op jonge kinderen, voor wat oudere kinderen zijn ze te simpel. Voor de jonge lezer zou het fijn zijn ergens in het boek een overzicht van Het Muizenhuis te hebben zodat ze kunnen overzien waar Julia en Sam zich bevinden en dat alles met elkaar samenhangt.
De inhoud van de verhalen wringt hier en daar: hoe logisch is het dat achtjarige Sam moet helpen met de baby´s verschonen en de was moet doen? Tekst en illustraties sluiten soms krampachtig op elkaar aan, zo zit Sam ineens te lezen terwijl in de tekst staat dat hij samen met Julia een sleutel aan het verstoppen is.
Stilistisch is de tekst niet sterk, het is een zwaktebod om aan het begin van het boek uit te leggen hoe de karakters van de hoofdpersonen zijn, dat wordt vanzelf wel duidelijk als het boek gelezen wordt. Het taalgebruik van Schaapman is hier en daar krampachtig door onnodige herhalingen en het veelvuldig gebruik van bijwoorden. Ze legt veel uit en moet de kunst van het weglaten nog onder de knie krijgen. Ondanks deze tekortkomingen is er aan deze simpele verhalen wel plezier te beleven. Hoogtepunten waar beeld en verhaal goed bij elkaar komen zijn de afbeeldingen waar Sam een pannenkoek op zijn hoofd krijgt en Julia onder de waterpokken zit.

Het Muizenhuis heeft zijn definitieve plek gekregen in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (vlak bij het Centraal station) op de afdeling kinder-en jeugdboeken. Iedereen kan het daar gratis gaan bekijken en dat is een aanrader.

Het Muizenhuis
Karina Schaapman

Rubinstein, 2011     € 14,95

Het citaat in de recensie is afkomstig uit een informatieboekje over Het Muizenhuis, uitgereikt bij de feestelijke overdracht van Het Muizenhuis aan de Openbare Bibliotheek in Amsterdam.
Het Muizenhuis heeft een eigen website: www.hetmuizenhuis.nl