Lijst Home‎ > ‎

Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de Dino's - Guido Van Genechten

Geplaatst 9 mei 2018 04:58 door susan *   [ 9 mei 2018 05:33 bijgewerkt ]

Het is een boek over dino’s, maar het is een kip die de hoofdrol opeist. Logisch dat de eerste zin in het boek dan vraagt om uitleg: ’Sorry, mevrouwtje, maar zit u niet in het verkeerde verhaal?’ De aangesproken kip reageert beledigd, ‘natuurlijk ben ik een dino. Kijk maar naar mijn poten.’
    Om haar gelijk aan te tonen haalt ze er bewijsmateriaal bij: het oude familiealbum. Daarin zien we foto’s van onder andere mama Looi en papa Rapt in de ronde van het Krijt, Velootje op zijn nieuwe traptor, familiekiekjes van kleine dino’s net uit het ei en het zoendiploma van Docus en Dip. Ook zien we foto’s van de familieleden die niet zo van het zoenen zijn: de Tyrannosaurussen.
    Dan slaat de kip een trieste pagina op en vertelt ze over de ramp die haar familieleden miljoenen jaren geleden trof. Door de gigantische winden van de triceratopsen of door een rotsblok uit de ruimte, hoe het precies zit weet de kip niet, werd het op aarde pikdonker waardoor de planten doodgingen en de dino’s omkwamen van de honger.
Nadat de kip de lezers heeft overtuigd wel degelijk familie van de dino’s te zijn zet ze zich aan een nieuwe taak: ze gaat een ei van een van haar voorouders uitbroeden en het is de vraag of dat wel verstandig is.

Guido Van Genechten maakt in dit prentenboek een mooie mix tussen verhalende pret en feitelijke informatie. Waarheid en grappige onzin wisselen elkaar af, waarbij de lezer zelf het onderscheid moet maken. Dat is overigens geen moeilijke opdracht, kleuters weten heus wel dat dino’s geen rollator hadden en dat taarten met kaarsjes ook pas veel later in de mode kwamen.     De verschillende dinosoorten zijn herkenbaar getekend en zo wordt spelenderwijs informatie gegeven over uiterlijk en leefgewoonten van de dinosauriërs.
    De vormgeving volgt het verhaal. Als de kip het familiealbum aan de lezer laat zien vult dat grotendeels de pagina’s. De kip is nog net in een hoekje te zien en blijft zo als verteller in beeld. Door een uitgekiend gebruik van witte kaders wordt een al te rommelig beeld vermeden. De illustraties zijn mooi van kleur en sfeervol.

Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s is een vermakelijk en informatief boek voor jonge lezers, vooral voor dinoliefhebbers. 

Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s
Guido Van Genechten 

Clavis, 2018     € 16,95