Lijst Home‎ > ‎

Het raadsel van de papegaaien - Renate Mamber

Geplaatst 27 nov. 2017 03:37 door susan *   [ 27 nov. 2017 03:41 bijgewerkt ]Op de vroege ochtend van 13 september 1671 bekent de elfjarige Sebastiaan aan de lezer dat hij een diamant in een mooi doosje heeft gevonden en die heeft begraven op het strand. Het verhaal gaat dat de kostbare diamant wensen kan vervullen. Sebastiaan wenst dat hij groter wordt, want nu ziet iedereen hem over het hoofd.
Anderen, drie beruchte piratenkapiteins bijvoorbeeld, zullen zeggen dat Sebastiaan de diamant heeft gestolen. Ook zij denken dat het geen gewone diamant is, volgens hen rust er een vloek op. De kapiteins moeten ervoor zorgen dat de diamant bij de rechtmatige eigenaar terecht komt en als ze die niet kunnen vinden moeten ze de kostbare steen in zee gooien. Hun papegaaien houden ze in de gaten en daar worden de piraten heel                                   onrustig van.

Renate Mamber, journalist, is een beginnend kinderboekenschrijfster. Ze schreef in 2010 een historisch verhaal voor educatieve uitgeverij Nino, Het raadsel van de papegaaien is haar eerste kinderboek bij uitgeverij De Vier Windstreken. Mamber, die geschiedenis studeerde, plaatst haar verhaal in de 17e eeuw in Port Royaal op Jamaica. Het is echter geen geschiedenisverhaal, Het raadsel van de papegaaien is een avontuur. De lezer krijgt stukje bij beetje meer informatie over de diamant en zijn geschiedenis en komt er zo stapsgewijs achter van wie de steen was en hoe de drie piratenkapiteins eraan zijn gekomen. Ook wordt opgehelderd waarom ze zo bang zijn voor hun papegaaien. Mamber bouwt de spanning voortreffelijk op.
De verteller van het verhaal, Sebastiaan, is een jongen die niet opvalt en dat maakt het makkelijk voor hem gesprekken af te luisteren. Dat gaat een tijdje goed tot hij Jasmijn ontmoet, een meisje van zijn leeftijd. Zij is het nichtje van Tilda Evenings, de eigenares van het duurste drinkhuis in Port Royal. Tilda broedt op een plannetje om de legendarische diamant van de piratenkapiteins af te troggelen. Als Sebastiaan Hilda afluistert wordt hij betrapt door Jasmijn, die hem prompt verraadt. Toch worden ze vrienden, al durft Sebastiaan het meisje niet helemaal te vertrouwen. Het is verfrissend dat Mamber haar hoofdpersonage opzadelt met een pittig interessant onvoorspelbaar meisje.
Het plot wordt kundig uitgerold waarbij heden en verleden door elkaar lopen. Doordat verschillende personages vertellen over wat hen is overkomen wordt de voorgeschiedenis gekleurd door de beleving van de vertellers. Dat is een leuke manier om de verschillende karakters beter te leren kennen. Mamber schrijft vlot en heeft niet veel woorden nodig om een karakter of de omgeving te schetsen.

Het boek is uitbundig en kleurig geïllustreerd door Rachelle Meyer. Zij laat vooral de hoofdpersonages zien: Sebastiaan, Jasmijn, Tilda en de drie kapiteins. Natuurlijk duiken er ook regelmatig papegaaien op want zij spelen een belangrijke rol in het verhaal.

Het raadsel van de papegaaien is een spannend goed geschreven avonturenboek. Renate Mamber is een schrijfster om in de gaten te houden.

Het raadsel van de papegaaien
Renate Mamber (tekst) en Rachelle Meyer (illustraties) 

De Vier Windstreken, 2017     € 14,95