Lijst Home‎ > ‎

Het rode ei

Geplaatst 5 dec. 2010 05:22 door susan *
Het rode ei
is het kinderboekendebuut van dichter Han van der Vegt. Het is altijd afwachten of schrijvers die mooie boeken voor volwassenen schrijven ook in staat zijn voor kinderen een boeiend verhaal te maken. Han van der Vegt is daar zeker in geslaagd, Het rode ei is een knettergek leuk en fantasievol verhaal.

Drie zusjes, Lot, Sam en Zus komen op een dag uit school en ontdekken dat hun huis door de gemeente is afgebroken, met hun ouders er nog in. Volgens de burgermeester is er sprake van een misverstand ´een tragisch misverstand, een misverstand dat jullie je huis heeft gekost, en waar jullie ouders het slachtoffer van geworden zijn.´ Op voorwaarde dat de zusjes er voor zorgen dat de zaak een ´misverstand´ blijft en afzien van alle rechten, wil de burgermeester hen wel een nieuw huis geven. Dat huis blijkt een groot rood ei te zijn, met een woonkamer zonder tafel, geen keuken en een grote kelder. De burgermeester vindt dat hij alles nu netjes heeft afgehandeld en laat de meisjes verder aan hun lot over. Sam en Zus gaan geld verdienen met dansen en Lot gaat op onderzoek uit. Ze bezoekt de maker van het ei in de gevangenis en komt er achter waarom hij opgesloten zit. Ook komt ze te weten dat het rode ei een ruimteschip is en ze besluit haar zusjes over te halen om een reisje naar de maan te maken.

Van der Vegt is een goede schrijver met een prettige helder stijl die makkelijk leest maar nooit eentonig wordt. De auteur geeft personen en plaatsen prachtige namen, zo speelt het verhaal zich af in het ooit zo rustige stadje ´Snarkeskerke´ dat door toedoen van ingenieur Lalperdonk en de zusjes Nibbedonk op stelten wordt gezet.
Het boek is geïllustreerd door Loes Riphagen met zwart/wit tekeningen in een naïeve stijl.

Het rode ei is een geslaagd boek voor kinderen vanaf een jaar of negen die graag een vrolijk dwaas en grappig verhaal willen lezen.

Het rode ei
Han van der Vegt
 
Gottmer, 2010    €14,95