Lijst Home‎ > ‎

Het schrift van Perle - Timothée de Fombelle

Geplaatst 14 apr. 2016 02:54 door susan *   [ 14 apr. 2016 02:54 bijgewerkt ]

De Franse dramaturg en schrijver Timothée de Fombelle (1973) brak in Nederland door als jeugdboekenschrijver met zijn boeken over het boommannetje Tobie Lolness. Hij kreeg voor het eerste deel, Op de vlucht, in 2007 een Zilveren Griffel. In 2011 en 2012 verschenen zijn Vango-boeken, een avontuurlijk verhaal dat zich rond de Tweede Wereldoorlog afspeelt. Ook Het schrift van Perle, dat De Fombelle in 2014 schreef en nu is vertaald, speelt deels in deze periode.

Eind jaren dertig in de vorige eeuw ziet de eigenaar van een Parijse snoepwinkel een jongen in de regen staan. Hij is ongeveer net zo oud als zijn overleden zoon, vijftien jaar. Jacques Perle haalt de jongen in huis. Het is een vreemde jongen die een onbekende taal spreekt. Het echtpaar Perle ontfermt zich over hem. De jongen weet niet waar hij vandaan komt tot hij een sprookjesboek in handen krijgt.
In een andere tijd op een andere plaats ontdekt een koningszoon dat hij een broer heeft. Hij geeft opdracht hem te vermoorden, maar de moerasgeest die de opdracht moet uitvoeren vreest de geesten van koningen. Hij doodt daarom de jonge prins niet, maar verbant hem naar een wereld waar men niet in sprookjes gelooft. De geliefde van de prins volgt hem, maar zij mag nooit door hem gezien worden.
Na de oorlog zwerft er een jongen met een gebroken hart door het bos. Hij let niet op en raakt gewond. Een oude man die in een afgelegen hut woont verzorgt hem. De man heeft een grote stapel koffers waarin hij vreemde spullen bewaart. De jongen probeert de spullen te fotograferen, maar wordt betrapt en weggejaagd.

Het schrift van Perle is een prachtig en veelzijdig verhaal dat zich niet direct gewonnen geeft. Het speelt zich deels af in een sprookjeswereld en deels in Frankrijk op verschillende momenten in de geschiedenis. De Tweede Wereldoorlog is een belangrijke factor in het verhaal.
Aan het begin van het boek krijgt de lezer weinig handvatten en moet daarom veel aanvullen met zijn fantasie. Soms is er een ik-verteller, andere delen zijn in de derde persoon geschreven. Het duurt even voor de samenhang tussen de verschillende verhalen duidelijk wordt. Gelukkig zijn de losse stukken boeiend genoeg om aan de verwarring tegenwicht te bieden. De Fombelle is een goede verteller die mooi en beeldend schrijft. De lezer moet, zeker in het begin, accepteren dat hij niet alles wat er gebeurt direct begrijpt en ook de diepgang van sommige uitspraken kan hij nog niet kan bevatten. Maar uiteindelijk valt alles op zijn plaatst en beseft de lezer dat het lot van de hoofdpersonen in zijn handen ligt.

Het schrift van Perle is een sfeervol, avontuurlijk en prachtig geschreven boek dat je langzaam verovert, maar dat je nooit meer vergeet.

Het schrift van Perle
Timothée de Fombelle (vertaald door Eef Gratama) 

Querido, 2016     € 16,99